fbpx

A sarlatán című előadás lesz a Csíki Játékszín idei évadának utolsó bemutatója

A sarlatán című előadás lesz a csíkszeredai Csíki Játékszín idei évadának utolsó bemutatója, amelyet az amerikai Tom Dugdale rendez.

Az alkotók azt a kérdést járják körül, hogy mi a színház, az alkotás folyamatáról és a színészet oktatásáról szól a darab. „A járvány ideje alatt az online színházi előadások arra ébresztettek rá, a színházhoz elengedhetetlen, hogy egy térben legyenek a szereplők és a nézők, a személyes jelenlét adja a lényegét” – magyarázta Tom Dugdale.

Szerinte bármi lehet színház, az is, hogy egy kanapén ülve beszélgetnek egymással az emberek. A sarlatán üzenete pedig az, hogy mindenkinek saját magának kell megkeresnie a választ arra, hogy mi számára a színház.    

A darab szövegkönyvét Hatházi András Jászai Mari-díjas színésszel, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színházi és Televízió Karának egyetemi oktatójával együtt írták. „A szöveg nem végleges, az adott helyzethez, történesekhez igazítjuk, ezért lehet, hogy a premierhez képest a következő előadáson már más fog elhangzani. Szerintem az előadás amúgy sem egy múzeumi tárgy, hanem egy alkotási folyamat” – fogalmazott Hatházi.    

A sarlatán című stúdióelőadást csak ebben az évadban játsszák Csíkszeredában. A premier június 9-én lesz este 7 órától.

Forrás: Krónika.ro

Nyitókép forrása: Csíki Játékszín

A rovat további cikkei