Március 6-án mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház Heinrich von Kleist A Schroffenstein család című színművét, amelyet magyar nyelvterületen ritkán játszanak, Romániában pedig először tűznek műsorra.

A Schroffenstein család – más fordításokban A bosszú – egy család két szembenálló sarjának konfliktusát és az abból adódó sorstragédiát mutatja be. A szöveg a shakespeare-i szöveghagyományt értelmezi újra, hiszen akárcsak a Rómeó és Júliában, itt is a háborúskodásig fajuló konfliktus áldozatául esnek a szerelmesek.

Kovács D. Dániel Junior Prima díjas rendező elmondta: az előadás az igazságkeresés természetéről szól. A történet alapját az az archetipikus helyzet képezi, hogy az új nemzedék megpróbál megszabadulni a régiek terhétől. Hozzátette: az előadás rávilágít arra is, hogy milyen torz következményei lesznek annak, ha valaki elfogultan, indulatból akarja az igazságot megtalálni.

A Schroffenstein család különleges alkotás, hiszen a szerző levelezéseiben fércműként említi saját alkotását, amelyet részszint a Rómeó és Júlia-történetek, részszint a lovagdrámák fricskájaként lehet olvasni – mondta Kovács D. Dániel. Az előadás látványvilágát Horváth Jenny díszlet- és jelmeztervező jegyzi, a dramaturg Biró Bence.

Nyitókép forrása: Szigligeti Színház