A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja, így elnyerte a közönségdíjat. A hazai mozikban már látható új magyar film női főszereplője, Nagy Katica személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón.

A New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően Torontó közönségét is meghódította Koltai Lajos filmje az „anyák megmentőjeként” ismert világhírű magyar orvosról, Semmelweis Ignácról. A hétvégén véget ért, 19. alkalommal megrendezett Torontói EU Filmfesztiválon – mely európai filmeket mutat be a kanadai közönségnek – a magyar alkotás lett a legjobb a közönség szavazatai alapján, így elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat. Nagy Katica, a Semmelweis női főszereplője személyesen vett részt a bemutatón és a közönségtalálkozón a torontói magyar főkonzulátus meghívására.

„Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – nyilatkozta filmje főhőséről Koltai Lajos rendező.

A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is. A romantikában sem szűkölködő, fordulatos film, amely egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket, már látható a hazai mozikban.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán volt.

Kritikánk itt olvasható a filmről.

https://kultura.hu/semmelweis-a-mi-hosunk/

Nyitóképen Vecsei H. Miklós és Nagy Katica a Semmelweis című filmben. Fotó forrása: NFI