Az orosz–ukrán háború kitörésének második évfordulója előtt egy nappal, február 23-án három alkalommal is látható lesz a tavalyi PesTexten debütált Ha háború lenne nálunk című felolvasó-színházi produkció, amely Janne Teller azonos című könyve alapján készült Vajdai Vilmos rendezésében és Kurta Niké tolmácsolásában. A fantasztikus látványért Koltay Dorottya Szonja felel.

A tavalyi PesTexten mutatta be  a TÁP Színház felolvasó-színházi előadását, mely Janne Taller dán írónő, a Semmi szerzőjének Ha háború lenne nálunk című írásából készült. A vállalkozás már csak a forrásszöveg műfaja miatt is izgalmas, hiszen egy esszéről van szó. Az előadást a B32 Galéria és Kultúrtér fogadta be.

A mai eseményeket Janne Teller jócskán megelőzte: borzongató tapasztalat kézbe venni és végigolvasni a Ha háború lenne nálunkat, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a szöveget a szerző 2004-ben írta. Könyve olyan, mint egy pofon: nemcsak kijózanító, de végtelenül kiábrándító is, hiszen Tellernél nincs otthon az otthontalanságban – de mit kezd vele a színház napjainkban? A tükör mindig lehet ferdébb, a helyzet mindig lehet rosszabb, a lepedő vizesebb, az árnyak pedig egyre sötétebbek. A TÁP nem kíméli a közönségét, de hogy ez feloldozást hoz vagy a mélybe ránt, függ a nézőtől is. Az előadás sikerességét az is mutatja, hogy mindhárom alkalom telt házas.