A Magyar Nemzeti Múzeum nemrégiben újabb Erzsébet királynéval kapcsolatos tárgyakkal gyarapodott.

Egy müncheni aukción kerültek kalapács alá az uralkodóház személyes tárgyai, melyek közül a királyné arcképét rejtő függő és egy ezüstből készült tükör került magyar közgyűjteménybe. Az értékes műtárgyakat L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mutatta be a sajtó képviselőinek. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Múzeum rendelkezik hazánkban az egyik legnagyobb, Erzsébet királyné életét és személyét megjeleníteni képes gyűjteménnyel. Hazánk első múzeuma nem rejti el új szerzeményeit, hanem büszkén egészíti ki a szombathelyi Sisi – Királyné feketén-fehéren című kiállítást az újonnan vásárolt kincsekkel – tette hozzá.

A három intézmény (Magyar Nemzeti Múzeum, Móra Ferenc Múzeum, Savaria Múzeum) együttműködését dicsérő kiállítás hónapok óta várja a látogatókat. Bízunk benne, hogy az új tárgyak még vonzóbbá és érdekesebbé teszik a kiállítást, amely már eddig is nagy érdeklődésre tartott számot – fogalmazott Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója.

Asztali tükör Sisi monogramjával

Polírozott gyümölcsfaalapra öntött, cizellált, poncolt, vésett ezüstlemezt rögzítettek, mely a Josef Carl Klinkosch bécsi mester által vezetett híres műhelyben készült 1872 és 1880 között. Fent középen az Erzsébet nevére utaló E betűn a császári korona látható. Valamelyik császári rezidencia reprezentatív berendezéséhez tartozhatott. 

Függő Erzsébet királyné portréjával és monogramjával

A két oldalról is nyitható, nyakban szalagon vagy láncon viselt függő Erzsébet királyné akvarellel papírra festett arcképét rejti. A jól ismert koronázási portrén kívül, melynek eredetijét Georg Raab festőművész készítette a koronázás évében, 1867-ben, a császári koronás E betű is személyére utal. Az arany monogram alatt gesztenyebarna hajtincseket rendeztek szabályos rácsmintába.

A 19. században szokás volt emlékként megőrizni a szeretett személyek haját. Leggyakrabban nyitható függőkbe rejtették a tincseket, hogy az egykori tulajdonosuk képével együtt nyakban vagy óraláncon viselve mindig a kezük ügyében legyen. Az uralkodók is gyakran ajándékoztak képmásukkal díszített szelencét vagy más ötvöstárgyat egy-egy fontos esemény vagy kiemelkedő szolgálat kapcsán, de ebben az esetben a haj ékszerbe foglalása arra utal, hogy közeli hozzátartozó kaphatta ajándékba a magyar koronázás évében.

Az új tárgyakkal kiegészült Sisi – Királyné feketén-fehéren című kiállítás augusztus 28-ig tekinthető meg a Savaria Múzeumban.

Képek forrása: Savaria Múzeum