fbpx

A SpaceX űrszemetét találták meg egy ausztrál farmon

A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat egyik missziójához tartozik az az elszenesedett űrszemét, amelyre Ausztráliában, egy juhkarámban bukkantak.

A kis fémdarabot, amely július 9-én zuhant a földre, a múlt héten fedezték fel Új-Dél-Wales Dalgety nevű kisvárosában.

„Izgalmas és furcsa volt egyszerre” – nyilatkozta az AFP-nek Brad Tucker asztrofizikus, aki a felfedezés után ellátogatott a helyszínre, miután a helyi mezőgazdasági termelőkkel már júliusban fölvette a kapcsolatot.

Tucker szerint a kis fémdarab 2021-ben vált le a Crew–1 űrhajó kapszulájából, amikor az űrjármű visszatért a földi atmoszférába. A szomszédos birtokokon is találtak űrszemetet, valószínű, hogy azok is a SpaceX-misszióból erednek.

Az űrszemét nagy része a tengerekbe zuhan, de a világ űriparának fokozódó aktivitásával megnövekedhet a földbe csapódó űrhulladékok száma, tette hozzá az asztrofizikus.

Az Ausztrál Űrügynökség szóvivője is megerősítette a közleményében, hogy az űrszemét Elon Musk amerikai multimilliárdos SpaceX nevű űrkutatási vállalatának egyik expedíciójából számazik. Hozzáfűzte: „Tudnunk kell, fennáll annak a valószínűsége, hogy az űrszemét lakott övezetbe csapódik.”

Az Ausztrál Űrügynökség közölte: erőfeszítéseket tesznek, hogy csökkentsék a törmelékek mennyiségét; jelezték továbbá, hogy nemzetközi szinten is fölvetik ezt a problémát.

Nyitókép: űrszemét egy ausztrál juhfarmon. Fotó: Brad Tucker

A rovat további cikkei