A svéd Lappföldön játszódik a Millennium svéd krimisorozat hetedik kötete, a Havsörnens skrik (A rétisas kiáltása), amely pénteken került a svéd könyvesboltokba, szerzője Karin Smirnoff.

Az egykori újságíróból, majd faipari vállalkozóból lett írónő, aki 2018-ban debütált az irodalomban, elmondta, hogy Észak-Svédországban él, ezért választotta ezt a vidéket regénye helyszínéül, de nem a sarkvidékről, hanem az emberi kapcsolatokról ír. Azzal, hogy a cselekmény a korábbi kötetektől eltérően nem Stockholmban, hanem a fővárostól több mint ezer kilométerre játszódik, a vidéket sújtó igazságtalanságokra is fel kívánja hívni a figyelmet.

Lappföld a számi őshonos nép hazája, ahol néhány éve megindult az iparosodás, elsősorban a természeti erőforrások kiaknázása. „Történelmileg délről jöttek emberek észak kiaknázására, és délre vagy külföldre küldték a profitot. Úgy gondolom, ez történik rövidesen az új energiaforrásokkal és bányákkal is” – jegyezte meg Karin Smirnoff. „Milliárdokat invesztálnak a térségbe, és a milliárdokkal jönnek a problémák is” – tette hozzá.

A Polaris kiadó, amely megszerezte a népszerű sorozat jogait, tavaly decemberben jelentette be, hogy Smirrnof írja a Millennium következő három kötetét. Az 58 éves svéd írónő David Lagercrantztól veszi át a stafétát, aki a Millennium-sagát megalkotó Stieg Larsson 2004-es halála után ugyancsak három kötettel folytatta a Lisbeth Salander hackerről és Mikael Blomkvist újságíróról szóló trilógiát. A Millennium-könyveket több mint 50 országban adták ki, világszerte 100 millió példányban fogytak, a történeteket többször is megfilmesítették.

Nyitókép: Karin Smirnoff. Fotó: TT News Agency/AFP/Janerik Henriksson