Sorsok és utak – Mint zöldellő fa holt kövek közül címmel a századelő Szegedjét meghatározó öt nőalakról nyílik kiállítás szombaton a Reök-palotában.

A tárlat a kultúra és művészet öt olyan képviselőjének állít emléket, akik a 20. század első néhány évtizedében éltek, alkottak Szegeden, és bár tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a város a ma is ismert kultúrközponttá válhasson, napjaink köztudatában rendszerint nem kapják meg az érdemeiknek kijáró elismerést.

Bäck Manci és Kárász Judit fotográfusok, Kukovetz Nana, Vass Vera festőművészek és Fischhof Ágota, az első képesített magyar könyvtáros, „Szeged múzsája”

személyiségükkel, ragyogó tehetségükkel egytől egyig hozzátettek a századelő Szegedjének szellemi felvirágzásához. Az öt hölgy, ugyan más-más okokból – s részben talán éppen női mivoltukból is fakadóan – mégsem tudta egészen kibontakoztatni ígéretes életművét.

A szecessziós palota első emeleti kiállítótérben berendezett tárlaton megjelennek a művészek saját alkotásai és több neves kortársuk róluk vagy éppen nekik készült művei, köztük Moholy-Nagy László Fischhof Ágota-portréja, a Tahiti Madonna. Emellett egy izgalmas kisfilmmel is felidézik művészetüket, életüket, személyiségüket. A kiállítás arra keresi a választ, milyen szerepet játszottak ezek a nőalakok koruk, az 1910-es, 20-as, illetve 30-as évek Szegedjének kulturális pezsgésében. Egyúttal megkísérli átfogó bemutatásukkal visszaemelni életművüket a köztudatba.

A kiállítás május 7-től június 12-ig látható.

Nyitókép: a Reök-palota. Forrás: Facebook