A tárlattal az alkotóházat üzemeltető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szimbolikusan is megnyitja Szigliget egyik legemblematikusabb helyszínének kapuit, hogy a közönség megismerhesse a ház falain belül megalkotott kulturális értékeket – közölte a MANK szerdán. A Sipos Tünde művészettörténész által rendezett kiállítás az alkotóház történetének legizgalmasabb epizódjait ragadja meg.

A látogatók bepillantást nyerhetnek az épület arborétumába, megismerhetik a lakószobák kulisszatitkait és megbizonyosodhatnak az itt kibontakozó társasági élet kiváltságosan jó hangulatáról is.

A kiállításon archív fotókból és az azokhoz tartozó leírásokból rajzolódik ki az a színes, izgalmas világ, amelyet az írók otthonaként tarthat magáénak a Szigligeti Alkotóház. Látható, amint Füst Milán az egyik könyvén dolgozik, elolvasható, mit mondott a házról Esterházy Péter és hogy miként mesélt Szigligetről Makk Károly. Megelevenedik Karinthy Ferenc és Fekete István alakja, megtudható, milyen volt a fürdőélet a községben és hogy milyen játékokkal múlatták az időt a művészek.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa támogatásával és együttműködésével megrendezett tárlat október 9-ig tekinthető meg.

Nyitókép: Szigligeti Alkotóház. Forrás: MANK