Az Oberfrank Pál, az MMA rendes tagja, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és a Vidéki Színházigazgatók Egyesülete elnöke művészeti vezetése mellett megvalósuló előadások 2022 tavaszán is folytatódnak a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

Május 16-án, szombaton A gyertya könnye – In memoriam Sütő András című eladás lesz látható.

„A Kincses Elemér rendezte Sütő András: A gyertya könnye című kétszereplős – Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina – dramatikus játékban kizárólag Sütő András gondolatai, szövegei, történetei alapján két generáció csap össze, vitatkozik, gondolkodik és ért végül egyet a nemzeti identitás kérdésében. Az író gondolatainak rendkívül nagy aktualitása van újra. Támasz, lelki vigasz, erőforrás most, amikor a román közbeszéd rendkívüli módon felerősödött nacionalista megnyilvánulásaival kell megküzdeni, amikor ellehetetlenítik a magyar oktatást érintő pozitív kezdeményezéseket, a magyar tulajdonú épületek visszaszolgáltatása késik, és egyes esetekben visszarendeződés jellemzi” – áll az ajánlóban.

A címválasztás utalás az 1990. február 10-i napra, amikor gyertyával és könyvvel, az élet és a tudás jelképével vonultak némán Marosvásárhely utcáin százezrek. E megmozdulásban vállalt szerepéért Sütő Andrásra mártírium várt az 1990. március 19–20-i magyarellenes pogrom idején.

A programok szervezője a Pesti Vigadó, jegyek válthatók az intézmény jegypénztárában vagy a vigado.hu oldalon.

Nyitókép: jelenet az előadásból. Forrás: a Pesti Vigadó weboldala.