A Kolibri Színház Emma csöndje című produkciója kapta a legjobb gyermekszínházi előadásnak, a Weöres Sándor Színház, a Mesebolt Bábszínház és a Kabóca Bábszínház Szólít a szörny című darabja pedig a legjobb ifjúsági színházi előadásnak járó Üveghegy-díjat a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.

A vasárnap véget ért fesztiválon a szakmai zsűri a két fődíj mellett tíz kategóriában osztott ki elismeréseket.

A legjobb gyermekszínházi rendező Kovács Ildikó-díját Bartal Kiss Rita (Volt egyszer egy., Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház), a legjobb szerző Békés Pál-díját pedig Pass Andrea nyerte el Újvilág című művével.

Az ifjúsági színházi előadásban nyújtott színészi teljesítményt elismerő Keleti István-díjat Grisnik Petra, Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid (A méhek istene, Kolibri Színház) kapta meg. A gyerekszínházi előadásban nyújtott színészi teljesítményért odaítélt Kemény Henrik-díjat Pájer Alma Virág (Mire gondol Alma?, Budapest Bábszínház) vehette át.

A legjobb látványtervezést jutalmazó Koós Iván-díjat Hoffer Károly (Apa lánya, Budapest Bábszínház) kapta meg.

A szombat este rendezett díjátadón a zsűri különdíját a legeredetibb érzékenyítő előadás kategóriában a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kalap című produkciójának ítélték oda. A legjobb színházi nevelési előadásnak a Nemzeti Táncszínház, a Duna Táncműhely és a Káva Talpuk alatt című produkcióját, a legjobban mozgó bábszínházi társulatnak a Vaskakas Bábszínházat (Vuk című előadásával), a legjobb mesejátéknak a Vojtina Bábszínház A libapásztorlány című előadását ítélték. A legjobb kísérőzenéért járó különdíjat a Szegedi Nemzeti Színház Időfutár című produkciójáért Gyüdi Eszter vehette át.

 A hallgatói zsűri különdíját gyermekszínházi kategóriában a Kolibri Színház Emma csöndje, ifjúsági színházi kategóriában a Nézőművészeti Kft. és a Manna Kalap című produkciója kapta.

A programsorozat
– amelyen március 28. és április 3. között harmincnyolc előadás és változatos
szakmai programok közül válogathatott a közönség – óriási érdeklődés mellett
zajlott. 

A Kolibri Színházban működő ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében megrendezett seregszemlére Székely Andrea bábművész, rendező válogatta a versenyprogramban szereplő 22 előadást és színházi nevelési programot. A versenyelőadások mellett tematikus fókuszprogramok, valamint neves külföldi társulatok produkciói gazdagították a műsort.

A szakmai zsűri tagjai Sándor L. István, Harangi Mária, Lőrincz Katalin, Turbuly Lilla és Fándly Csaba voltak.

Nyitókép: jelenet a Szólít a szörny című előadásból. Fotó: Weöres Sándor Színház/Mészáros Zsolt