2024-ben a német İlker Çatak filmje nyerte a Lux-közönségdíjat, az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmdíját. A díjat az Európai Parlamentben vette át Johannes Duncker, a film egyik forgatókönyvírója.

LUX közönségdíj Johannes Duncker forgatókönyvíró.jpg
Johannes Duncker (középen) forgatókönyvíró a Lux-közönségdíj átadóján az Európai Parlamentben. Fotó: Alain Rolland / EP

İlker Çatak filmjének főszereplője Carla, egy német középiskolai tanár, aki a sorozatos iskolai lopások tettese után rejtett kamerákkal kezd nyomozni. Akciója sikerrel jár, ám a tolvaj leleplezése az intézményben nem várt konfliktusokhoz vezet.

A film a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál elismerései és a Német Filmdíj után a Lux közönségszavazásán is a legjobbnak bizonyult.  A rendező Johannes Duncker társ-forgatókönyvíróval és Ingo Fliess producerrel kiadott közleményében köszönetet mondott a közönségnek és az Európai Parlament tagjainak, hozzátéve, hogy a díjat a „társadalom meg nem énekelt hőseinek”, a világ tanárainak ajánlják.

Az Európai Parlament tagjai által leadott és a közönség beküldött szavazatainak összegzéséből öt film közül került ki győztesen A tanári szoba. A jelölt alkotások között szerepelt a Húszezer fajta méh, a Hulló levelek (kritikánk a filmről itt), Az Adamanton és a Smoke Sauna Sisterhood című film (kritikánk a filmről itt). Mike Downey, a Lux válogatóbizottságának tiszteletbeli elnöke szerint valamennyi jelölt alkotás győztes a szemükben, hiszen azok „képesek az egész világot különböző nézőpontokból, a befogadók nézeteit szélesítve bemutatni”.  

Evelyn Regner, az Európai Parlament alelnöke a díjjal kapcsolatban kiemelte, hogy a kultúra és a filmművészet nagy szerepet játszik a közös európai identitás megszilárdításában, valamint a filmek által képviselt értékeket párhuzamba hozta az európai demokrácia középpontjában álló értékekkel.

Az Európai Parlament először 2007-ben ítélte oda a Lux-díjat. Az elismerést 2020 óta az Európai Filmakadémia közönségdíjával összevonva Lux-közönségdíjként adják át.