A jubiláló táncházmozgalmat ünneplő eseménnyel indul a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) tavaszi programsorozata, amelynek rendezvényei között lesz számos konferencia, és folytatódik az építészeti beszélgetéssorozat is.

1972-ben indult útjára a táncházmozgalom. Az MMA programsorozatát ezért egy évfordulós esemény, az 50 éves a magyarországi táncházmozgalom című konferencia nyitja meg szerdán a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában, de a fél év további részében is egymást fogják érni a rendezvények a különböző helyszíneken.

Az MMA MMKI március 2-án Az utolsó garabonciások II A Magyar ellenkultúra (1958–1996) címmel szervez konferenciát a Pesti Vigadóban. Április 25-én Befejezetlen múlt Eszmetörténeti konferencia a XIX és XX. század fordulójáról és ami belőle következett címmel rendeznek tudományos találkozót. Május 2–3-án folytatódik A művészet közege című konferencia, majd május 16-én a II. világháború kulturális reprezentációja címmel indul konferenciasorozat.

Immár ötödik alkalommal hirdeti meg a MMA MMKI azt a művészeti ösztöndíjprogramot, amelynek köszönhetően ezúttal is száz, 18 és 50 év közötti művész kaphat támogatást. Az ösztöndíjra február 7. és március 21. között online lehet jelentkezni. Az alkotók építőművészet, film- és fotóművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet és zeneművészet kategóriákban nyújthatnak be pályázatokat. A nyertesek három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíjra jogosultak.

Mindemellett idén is folytatódik az építészeti tematikájú beszélgetéssorozat. Az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet III. szemeszterében arra a kérdésre kaphatnak választ az érdeklődők, hogy létezik-e ma vidéki építészet, és ha igen, annak melyek a legfontosabb jellemzői. Az első beszélgetést csütörtökön, az utolsót pedig május 5-én tartják.

Bővebb információk a kutatóintézet programjairól az alábbi weboldalon találhatók.

Nyitókép: Sebő Ferenc és Halmos Béla zenél a Liszt Ferenc téri Könyvklubban rendezett táncházban (1972). Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán