Kaiser Ottó fotográfus, a zsűri elnöke elmondta, a tavalyi nagy sikerre tekintettel a kiírás nem változott. Aa kezdeményezés célja továbbra is az, hogy magas színvonalú fotók segítségével mutassa be Magyarország természeti és tárgyi értékeit, ünnepeit és mindennapjait, mindazt, amire a pályázók büszkék a hazájukban.

A pályázatra ezúttal is három kategóriában – Természet és táj (egyedi és sorozat), Épített és tárgyi örökség (egyedi és sorozat), valamint Életképek (egyedi és sorozat) – várják a pályaműveket.

A kategóriagyőztesek díja idén is nettó 1 millió forint; a második helyezetteket 500 ezer forintos, a harmadikokat 300 ezer forintos díjjal jutalmazzák. A zsűri szakmai díjain felül minden kategóriában kiosztanak közönségdíjat is, ennek értéke 1 millió forint.

Kaiser Ottó az eddigi tapasztalatokról szólva elmondta, hogy ezúttal is a természetfotó kategória a legnépszerűbb, de idén a másik két kategória is kezd felzárkózni hozzá. Arra számítanak, hogy akárcsak tavaly, idén is az utolsó napokban töltik fel a pályázók a legtöbb képet a honlapra.

A zsűrielnök beszélt a pályázat másodlagos céljáról is. Szakmai közösséget szeretnének építeni, amelyben profi és amatőr fotográfusok egyaránt megtalálják a helyüket. Ezért nemcsak a díjazottakra figyelnek. Az előző kiírás legjobb 365 képéből a pályázat honlapján online kiállítás nyílt, valamint album is megjelent.

A nevezés október 18-i lezárulta után a zsűri novemberre kiválasztja és közönségszavazásra bocsátja a legjobb 150 képet. Az eredményhirdetés december elejére várható.

Nyitókép: Farkas-Mohi Balázs tavalyi képe Körök című sorozatából