A Magyar Teátrumi Társaság elkötelezett abban, hogy továbbra is legyen országos színházi fesztivál, úgy vélik azonban, hogy a vándorfesztivál a helyes forma a jövőben.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó jövőjéről megjelent sajtóhírekre reagálva a Magyar Teátrumi Társaság azt írta: számára fontos, hogy évente legyen egy, a legkiválóbb magyar színházi előadásokat bemutató, versenyeztető, díjazó országos színházi fesztivál.

„Az elmúlt évek során az MTT nagy energiát és figyelmet fordított arra, sokat dolgozott azért, hogy a POSZT sikeresen, hatékonyan és gazdaságosan működjön” – hangsúlyozták, hozzátéve: a POSZT sikerét és hasznát nem is vonja kétségbe senki.

Mint fogalmaztak, az elmúlt esztendőkben az volt a meglátásuk, hogy Pécs városa nem „befelé”, hanem „kifelé” ment a POSZT-ból. Az MTT-nek kisebbségi, egyhatodos majd később egyharmados tulajdonrésze volt és van a fesztivált működtető cégben, mégis úgy érezték, hogy a fesztivál nekik sokkal fontosabb, mint a városnak.

A közleményben kitértek arra, hogy Pécs városának a fesztiválhoz adott pénzügyi támogatása folyamatosan csökkent, „a város a fesztiválban meglévő többségi tulajdonrészét ‘leadta’ az egyik intézményének, a városi támogatási összegeket ‘kreatív módon’ állította elő (már nem is a város fizetett, hanem városi cégektől szerezték meg nagy nehézségek és bizonytalanságok árán, folyamatos határidő csúszásokkal a támogatási pénzt), hogy aztán ezeknek a támogatásoknak a jelentős részét a városi intézmények (Pécsi Nemzeti Színház, Kodály Központ, Zsolnay Negyed) bérleti díjként vissza is szedjék a POSZT-tól”.

A POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, a POSZF Nonprofit Kft.-ben Pécs városának (áttételesen, intézményén keresztül) többségi tulajdona van, és ez mindig is így volt – mutattak rá. Hangsúlyozták, hogy a POSZF Kft.-ben minden döntést egyhangúlag hoztak meg a tulajdonosok, azt is, hogy a céget végelszámolják. Ennek érdekében, közösen, ügyvezetőt is megbíztak Moravetz Levente személyében, aki a többségi tulajdonos jelöltje volt.

Az MTT elkötelezett abban, hogy a jövőben is legyen országos színházi fesztivál, a szervezet szerint ugyanakkor a vándorfesztivál a helyes forma a jövőben – szögezték le, felidézve, hogy a POSZT vándorfesztivállá alakítása többször, a Magyar Színházi Társasággal is egyetértésben korábban is felmerült. Ez nem tenné elképzelhetetlenné, hogy néha ismét Pécs legyen az országos színházi fesztivál helyszíne – tették hozzá.

Fotó forrása: Poszt.hu