A Damjanich János Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös kiállítása augusztus 11. és október 9. között várja a látogatókat Szolnokon.

2022 különleges év a szolnoki képzőművészet története szempontjából, ugyanis a Szolnoki Képtár a fennállásának 25., a Szolnoki Művésztelep a létrejöttének 120. évfordulóját ünnepli. A kettős jubileum előtt tisztelegve a Damjanich János Múzeum számos eseményt szervez, a programsorozat kiemelt rendezvénye az augusztus 11-én nyíló Vaszary János-kiállítás.

Vaszary János 1867-ben született Kaposváron, tanulmányait Budapesten, Münchenben és Párizsban végezte. A századfordulón hazatért Magyarországra, hazai és nemzetközi kiállításokon nagy sikereket ért el képeivel. 1920-tól a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanított, 1928-ban szerepelt a XVI. Velencei Biennálén.

Egyike volt azon művészeknek, akik 1899-ben aláírták a Szolnoki Művésztelep megalapítása érdekében írt kérelmet Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszternek, melynek következtében 120 éve, 1902-ben megalakult Szolnokon a mai Magyarország legrégebbi művészkolóniája. E kiállítással a Damjanich János Múzeum képzőművészeti aktivitásának egy régi adósságát törleszti, ugyanis a gyűjteményében nem szerepel Vaszary-alkotás, de mint „aláíró” és a szolnoki művészet ügye mellett elkötelezett, a helyi festészeti hagyományokhoz is közel álló kiváló festőművész munkássága előtt időszaki kiállítás formájában tiszteleg.

A kiállítás teljes anyaga a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Vaszary-kollekciójából érkezik. A kiállított művek a századforduló polgári hétköznapjait idézik meg, Vaszary utazásai alatt megörökített tájakat mutatnak be, valamint megtekinthetők az expresszív stíluskorszak jeles darabjai is. A fehér vászonalapra készült festői korszak egyik főműve, a közismert Kertben (1920) című képet a Vaszary-gyűjtemény reprezentatív darabjaként állítják ki.

Nyitókép: Vaszary János: Mezei kocsiút (1895; olaj, vászon; 56×73 cm; részlet; Ltsz.:RRM_MT_K_81.2.1.). Fotó a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum jóvoltából.