A The Washington Post 2023 legjobb színházi előadásai közé választotta az Egyesült Államokba emigrált Szász János első kinti rendezését, Tony Kushner Angyalok Amerikában című ikonikus drámáját, amit márciusban mutattak be nagy sikerrel az amerikai fővárosban, a nevezetes Arena Stage színpadán.

A sikerről a Szeged.hu oldalra hivatkozva számolt be a Színház Online magazin. A The Washington Post színikritikusa szerint Szász János lenyűgöző módon ismertette meg újra a Kushner-darabot az amerikai közönséggel. Egy fánkalakú sivatagba helyezte a történetet, a darabban Billie Krishawn alakította az Angyalt, Nick Westrate pedig a gyilkos kórral küzdő Prior Waltert. Fantasztikus, elcsendesedett elégiaként bontakozott ki a dráma a megváltásért sóvárgó ország számára – értékelte a produkciót Peter Marks.

Szász 2021-ben költözött családjával Amerikába, miután jogi konfliktusba került az akkor készülő dokumentumfilmje miatt. Költözése után Yorkban az American Academy of Dramatic Arts intézményében kezdett tanítani. Felesége, Bognár Gyöngyvér Jászai-díjas színésznő – aki 1998-tól évekig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt – ugyancsak részt vesz amerikai színházi projektekben.

Szász János Tony Kushner ikonikus, Pulitzer- és Tony-díjas drámájának, az Angyalok Amerikában első részét állította színpadra a washingtoni Arena Stage-ben.

A képen Szász János rendező. Fotó: MTI / Illyés Tibor