A fővárosi Toldy Ferenc Gimnáziumban, Antall József volt miniszterelnök egykori munkahelyén tartották az 1990-es taxisblokád idején játszódó Blokád című film díszbemutatóját kedden.

Az alkotást, amelynek központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök, csütörtöktől játsszák a mozik. „Nagy pillanat ez a mai, mert több mint 30 évvel a sorsfordító eseményeket követően elkészült az első mozifilm, a Blokád Magyarország első szabadon választott miniszterelnökéről, Antall Józsefről” – mondta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a díszbemutatón.

Kiemelte: a rendszerváltás a mai Magyarország kiindulópontja volt. Mint mondta, többen személyes résztvevői is voltak az eseményeknek, átérezték, hogy történelmi pillanatok részesei lehettek, amelyeket mindenáron és hitelesen kell dokumentálniuk az utókor számára.

Hangsúlyozta: a jövő szempontjából is nagy jelentősége van annak, hogy megismertessék a rendszerváltást és Antall József kiemelkedő személyiségét a következő generációkkal. „A fiataloknak is ismerniük kell a magyar demokrácia eredetét, első nagy válságát és annak megoldását, a hozzá kapcsolódó történésekkel, tényekkel együtt” – mondta.

Mint kiemelte, Antall József egész életét meghatározta az emberi tartás. Nem volt könnyű helyzetben 1956-ban, és 1990-ben is óriási kihívásokkal tette próbára a sors – mondta, hozzátéve: arról, hogy ezeket a próbákat hogyan állta ki, meséljen a mozgókép nyelvén a Blokád című film. Mint mondta, megható pillanatnak tartja, hogy azon a helyen és abban a közegben mutatják be a filmet, ahol Antall József több évtizeddel ezelőtt lelkes ifjú tanárként tanított, és hozzásegítette a gimnazistákat, hogy felfedezzék az együttgondolkodás, a közösség összetartó és felemelő mivoltát.

Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója a díszbemutatón elmondta: Antall József 1957-től 1959-ig, két és fél évig tanított a gimnáziumban magyar irodalmat, történelmet, és osztályfőnök is volt. Mint kiemelte, egykori osztályának több tagja is elment a díszbemutatóra, amelyen Antall József kormányának tagjai és az iskola volt és jelenlegi diákjai is megjelentek. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Az igazgató hangsúlyozta: Antall József kiváló tanár is volt. Mint idézte, egy diákja így emlékezett rá: „A fiúk közül legtöbben pont ilyen, kissé fölényes, néha enyhén gunyoros, merész, sokat tudó gentlemanek szerettek volna lenni, akiknek láttán egy párttitkár azonnal rájön, hogy az osztályharcot végképp elvesztette.”úá

Mint mondta, a gimnáziumban őrzik Antall József emlékét. Első emléktáblája a gimnázium falán van a Toldy Ferenc utcában, és állandó kiállítást is készítettek emlékére. Antall József emléke a toldys identitás része lett – mondta, köszönetet mondva Lajos Tamás producernek, hogy a díszbemutatót elvitte a gimnáziumba, ezzel is erősítve az iskola Antall-kultuszát.

A Blokád című film főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítja. A Blokád producere Lajos Tamás, forgatókönyvét Köbli Norbert írta, rendezője Tősér Ádám. A film operatőre Nagy András, a díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde.

A magyarországi közönség az InterCom forgalmazásában országszerte október 20-tól láthatja az alkotást. A Blokád című filmet nevezte Magyarország a 95. Oscar-versenyben a nemzetközi film kategóriában.

Nyitókép: Seress Zoltán és Gáspár Tibor. Fotó: MTI/Kovácsi Anikó