Az augusztus 12. és 14. között tartandó fesztivál programjában a könnyűzenei koncertek mellett népzenei produkciókat, táncdráma-ősbemutatót és kiállításokat is nézhet a közönség.

A feloszlását előre bejelentő Kistehén zenekar utoljára lép fel Erdélyben. A fesztivál könnyűzenei színpadján az Anna and the Barbies, Péterfy Bori és a Love Band, a Bohemian Betyars, a Vad Fruttik, a Supernem és mások zenéjére tombolhat a közönség.

Az erdélyi zenekarok közül a székelyudvarhelyi Palma Hills, a vadóc pop-rockot jászó No Sugar, valamint az eklektikus hangzású Koszika & The HotShots lép fel Torockón.

A Folkudvarban a 10. évét ünneplő Tokos Zenekar lesz a házigazda, melléjük sorakozik az erdélyi, csángó és balkáni fúvós zenét játszó Csángálló zenekar, valamint a 2020-ban alakult, jazzt és népzenét egymásba ötvöző Ötödik évszak.

Az előző évek programjának megfelelően a fesztiválozóknak lehetőségük nyílik arra, hogy Kacsó Hanga Borbálával énekeljenek népdalokat, és furfangos táncmozdulatokat tanuljanak Berecz István néptáncostól. Ugyancsak a Folkudvarba várják a kicsiket is kreatív kézműves-foglalkozásokra.

A fesztivál nyitónapján tartják az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében létrejött Ereim végei táncdráma előadás ősbemutatóját. Az előadás a trianoni döntés 101. évfordulójával kapcsolatban azt a kérdést boncolgatja, hogy ez az év „egy emlékezés lecsengése, halványulása vagy újabb száz év kezdete”.

A fesztivál színházi szekciója idén az irodalmi programokkal társulva várja az érdeklődőket. A Petőfi Irodalmi Múzeum tárlataiból válogatva Ady-kiállítással, illetve a közelgő Petőfi-bicentenáriumra hangolódva a költő segesvári halálát boncolgató vetítéssel és előadásokkal készülnek a rendezők.

Nyitókép forrása: a zenekar Facebook-oldala. Fotó: Örsi András Karmatik