A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a projekttel megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzenek a salgótarjáni Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori vára melletti területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazásával felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet.

A legjelentősebb leleteket a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán mutatják be. A helyszínt és a feltárást interaktív eszközök segítségével mutatják be. A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést.

A megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúra-fejlesztések is történtek.

A projekt vezetője Fülek város önkormányzata, partnere Bátonyterenye város önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Szlovákiában pedig Sátorosbánya község önkormányzata volt. A 2017 szeptemberétől 2020. november végéig tartó beruházásra több mint 2,1 millió eurót költöttek, amely tartalmazza az új IT-applikáció, mobilalkalmazás, a workshopok és a konferenciák szervezési költségeit is.

Nyitókép: Baglyaskő várrom. Fotó: wikimapia.org