A Fitos Dezső Társulat legújabb táncszínházi darabja sokrétűen mutatja be a Kárpát-medence cigányságának hagyományos kultúráját. A műsor az együvé tartozás fontosságát, a közösség erejét tárja fel, megjelenik benne a misztikus hiedelmek világa, a szerelem és a vándorlás motívuma. Az előadás a cigány mesterségek megjelenítésére épül: az előadás formai és művészi sokszínűséggel mutatja be többek között a kovács- és drótos mesterséget, a teknős és a vályogvető cigányok mindennapjait.

A táncszínházi produkcióban a Kárpát-medence magyar nyelvterületének változatos cigány táncaiból, zenei és autentikus énekes hagyományából indulnak ki az alkotók, kitekintéssel a nyugat- és kelet-európai cigány kultúrára. Az előadást autentikus cigányzenei betétekkel, változatos táncelemekkel, artistamutatványokkal és flamenco táncokkal színesítik az alkotók. A Taven baxtale! rendező-koreográfus párosa, Kocsis Enikő és Fitos Dezső.

A produkcióban közreműködik a Szentendre Táncegyüttes, a Baross Imre Artistaképző Intézet artista növendékei, Pálházi Bence bandája, a Canarro Zenekar, a WOMEX-életműdíjjal kitüntetett Lakatos Mónika és Lakatos Mihály Mazsi, Nyakó Júlia és Ferge Elizabeth. A díszletet Gyenes Szilvia, a jelmezeket Kocsis Enikő tervezte.

Nyitókép: a darab próbája. Forrás: a Fitos Dezső Társulat Facebook-oldala