A Színházi Kritikusok Céhének különdíját 2021-ben a Trafó – Kortárs Művészetek Háza kapja. Az intézményt a lezárások alatti online jelenlétért ismeri el a szervezet.

A Színházi Kritikusok Céhe idén szeptemberben 42. alkalommal adja át a színikritikusok díját. Mivel az elmúlt időszakot a koronavírus-járvány erősen érintette, a céh tagjai ideiglenesen átalakított kategóriákban a 2019/2020-as és a 2020/2021-es évadok emlékezetes és fontos teljesítményeit ismerik el. További változás, hogy idén nem a jelöltek listáját, hanem a díjazottak nevét egyenként hozzák nyilvánosságra a díjátadóestet megelőző hetekben.

A már korábban bejelentett díjazottak:

A Színházi Kritikusok Céhe életműdíját Szakács Györgyi jelmeztervező kapja, posztumusz különdíjjal tisztelegnek Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt. Kurázsi díjjal ismerik el a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit, oktatóit és dolgozóit, akik kiálltak egyetemük szabadságáért.

Az előző évek gáláihoz képest szerényebb ünnepségre 2021. szeptember 12-én kerül sor a Bethlen Téri Színházban, az eseményt azonban a szervezet Facebook-oldalán élőben és ingyenesen közvetítik.

Nyitókép: közönség a Trafó színházterében. Forrás: Thealter