A főváros nagymúltú összművészeti fesztiválját idén az Újra együtt mottóval szervezi meg a Budapest Brand nZrt. A 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál online programsorozata tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. Felidézi a négy évtizedes hagyomány emlékezetes pillanatait, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jelentős alkotóinak, műfaji megkötések nélkül. A Trafó mint társszervező is ezek mentén kínálja programjait a saját platformján.

Április 9-én, a fesztivál pénteki nyitónapján 20 órakor debütál Yoann Bourgeois Celui qui tombe/Talpon maradni című előadása, cirkusz és tánc izgalmas keveréke az e-Néző sorozatban. A szereplők drámai kihívással néznek szembe: játékterük kibillenni látszik a lábuk alól, ám ők mintha nem engedelmeskednének a gravitáció törvényeinek. Az egyén csak akkor maradhat életben, ha a csoport túléli, így Bourgeois hat táncosa – akár az  emberiség – paradox erővel és szépséggel reagál a dinamikus ellenerőre, a végeredmény pedig gerincbizsergető. Az előadás csak valós időben tekinthető meg.

Április 11-én és 18-án, vasárnap esténként 20 órakor kétrészes tánctörténeti live eseménnyel várják az érdeklődőket a Trafó Facebook-oldalán. Az Egyszer volt… – kortárs tánc Magyarországon az 1980-as években első részében Fuchs Lívia tánctörténész tart a témában előadást. A második részben Péter Petra, a Budapest Kortárstánc Főiskola oktatója beszélget a korszak néhány fontos résztvevőjével és formálójával, Angelus Ivánnal, Árvai Györggyel, Berger Gyulával, Goda Gáborral, Nagy Józseffel és Szabó Györggyel.

A magyar költészet napját Székely Rozi és Szabados Luca Lassított baleset #kolteszetnapja című projektével ünnepeli a Trafó. Április 11-től négy napon keresztül kortárs költők – Falcsik Mari, Győrfi Kata, Kabai Lóránt, Tolvaj Zoltán – egy-egy versét adják elő. Az esemény a Trafó Facebook-oldalán lesz követhető.

Nyitókép: jelenet a Celui qui tombe előadásából, forrás: Trafó