Februárban jelentette be Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője, hogy a társulat a 20. születésnapján lezár egy korszakot, hibernálja magát. Az elkövetkezendő egy hónapban több előadást játszanak, majd június 13-án a Trafóban tartják a Tünet Búcsúnapját.

A lezárás részeként tervezik, hogy kiadják a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felveszik és elérhetővé teszik az előadásaikhoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is létre szeretnének hozni.

Addig még utoljára látható lesz a társulat repertoárjából a Nothing Personal című előadás május 16-án a Jurányi Házban, A tünetegyüttes – avagy a függetlenek tündöklése és című előadás pedig két alkalommal, május 25-én és június 9-én az Örkény Stúdióban. A már többször visszatapsolt Burok utolsó előadása a MU Színházban lesz június 7-én. A létezés eufóriája című dokumentumfilmet is újra műsorára tűzi a Toldi Mozi, június 1-én közönségtalálkozóval egybekötve.

A Tünet Búcsúnapján, június 13-án 18 órától bebarangolható a Tünet múltja a Trafó tereiben – fotó-rulett, filmvetítések, tárgyinstallációk várják a látogatókat, lehet szelfizni a Priznic-ágyban, a Tünet tagjai bábáskodásával újjá lehet születni, ki lehet próbálni a Burok-készítést és a Szeánsz-fakanál pörgetést. 20 órakor kezdetét veszi a nagyteremben a sírva-nevetős szeánsz.

„Sok-sok valaha volt Tünetessel és Valcz Péter „színházesztéta professzorral” próbájuk megfejteni, hogy mi a Tünet Együttes titka. Jó volna végre definiálnunk magunkat, mielőtt megszűnünk. És a végén... igen. Majd buli hajnalig, Varga Vince adja a talpalávalót” – mondja Szabó Réka, a társulat művészeti vezetője.

A Mesterséges Intelligencia ezt írja a Tünet Együttesről: „A Tünet Együttes előadásai általában erős érzelmi hatással bírnak, és céljuk, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi problémákra, és rámutassanak az emberi szenvedés és az érzelmek közös tapasztalataira. Az előadások stílusa szokatlan lehet a hagyományos színházi előadásokhoz képest, de nagyon hatékony az érzelmek és az üzenet átadásában.”

„Ezzel az esttel szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki alakítóként vagy szemlélőként része volt a Tünet húszéves történetének. És hogy mi lesz a Tünet Búcsú után? Még a lezárás részeként kiadjuk a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felvesszük és elérhetővé tesszük a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is szeretnénk létrehozni. A hírlevelünkben folyamatosan hírt adunk majd magunkról, merre tartunk, hogyan alakul a sorsunk” – mondja Szabó Réka.

Fotó: Dányi Viktória