fbpx

A tragikusan elhunyt Paál Istvánra emlékeznek Szegeden

A tragikusan elhunyt Paál Istvánra, az egyetemi színjátszás ikonikus rendezőjére és a Szegedi Egyetemi Színpad által 1973-ban bemutatott Petőfi-rock előadásra emlékeznek március 15-én Szegeden.

Árkosi Árpád rendező, a Szegedi Egyetemi Színpad egykori tagja a programokról tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a Petőfi-emlékév apropóján határozták el, hogy a megidézik a Paál István vezette társulat által 1973-ban bemutatott rockoperát.

Paál István és Vági László zeneszerző darabját a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában mutatták be, majd a produkcióval a társulat megnyerte a Szóljatok, szép szavak Petőfi Sándorról! című televíziós vetélkedőt. Az előadás formai újítása volt, hogy megszólította, megnyilvánulásra kényszerítette a nézőket, akiknek dönteniük kellett, elhagyják a termet vagy a közösségi élmény részeseivé válnak – fogalmazott a rendező.

A darabot az eredeti helyszínen elevenítik meg, a közönség láthatja a darab televíziós közvetítésének filmre vett változatát, az egykori szereplők pedig egyszeri performance-szal reflektálnak a fél évszázaddal ezelőtti előadásra, azokból a jelenetekből adnak elő néhányat, amelyek cenzurális okokból kimaradtak a korabeli közvetítésből.

A közönség láthatja a székesfehérvári Vörösmarty Színház rockoperáját, amely az eredeti darab felhasználásával készült, illetve a Keserű Imre drámatanár rendezte, Paál István előtt tisztelgő Omlik, ami épül című produkciót is.

A programsorozat kezdetén Paál István egykori szegedi lakóhelyén fölavatják a rendező emléktábláját.

Árkosi Árpád elmondta: törekedtek arra, hogy a jubileumi rendezvény ne csupán nosztalgikus visszaemlékezés legyen, hanem a Szegedi Egyetemi Színpadot szakmailag is elhelyezzék a korabeli magyar színházi életben. Ebből az alkalomból mutatják be Nánay István, a szegedi egyetemi amatőr színjátszás legendás korszakának egykori újságíró szemtanújaként készített monográfiáját, s a bölcsészkar épületében kiállítás is nyílik a társulatról és előadásaikról.

A képen jelenet a Petőfi-rock című előadásból.

A rovat további cikkei