A megbeszélésen részt vett dr. Hóvári János nagykövet, a TÁSZ magyarországi képviseleti irodájának vezetője, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, valamint a Magyar Kultúra Alapítvány vezetői: Lóczi János vezérigazgató, Pál Dániel Levente és Dénes Adél vezérigazgató-helyettesek is.

Szultan Raev, a TÜRKSOY idén márciusban kinevezett új főtitkára korábban a Kirgiz Köztársaság elnökének tanácsadója, valamint a Kirgiz Köztársaság kulturális és információs minisztere is volt. Hivatali vállalásai mellett Kirgizisztán egyik legismertebb szerzője. Számos művéből színdarab készült vagy film készült. A kultúrák egymáshoz közelítése mindig is szívügye volt, ennek szellemében látogatott el hazánkba is.

A főtitkár elmondta: a szovjet időkben még orosz fordításban, később kirgiz nyelven is olvasott Petőfi-verseket, ezért a neki szentelt emlékév megünneplését kiemelten fontosnak tartja, már csak azért is, mert a török világban jól ismerik a magyar költő nevét. 2023-ban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékfórumot tartanak majd Isztambulban. 

A TÜRKSOY vezetőjeként azt is szeretné, hogy jövőre minden türk államban (Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, megfigyelő államok: Türkmenisztán és Magyarország) legyen megemlékezés az 1848-as szabadságharc költőjéről. A fiatalokhoz a különböző online közösségi platformokon szeretnék közelebb vinni Petőfi művészetét. Jövőre Petőfi-emlékérmet is kibocsátanak, amelyet azok kapnak meg, akik a török–magyar kulturális kapcsolatok építésében aktív szerepet játszanak.

A megbeszélésen Demeter Szilárd felajánlotta, hogy jövőre mind a hat türk államból fogadnak egy-egy alkotói ösztöndíjast, akik lehetőséget kapnak a magyar nyelv elsajátítására is. Egyben felhívta a figyelmet a Magyar Írórezindencia Programra, amely immár nyolc városban kínál szálláshelyet magyar és külföldi írók és költők részére az elmélyült alkotáshoz. Az emlékév kapcsán szeretnének minél több irodalmi alkotót, fordítót Magyarországra hívni, többek között a minden év szeptemberében megrendezendő PesText nemzetközi kulturális fesztiválra. Bartók Béla anatóliai gyűjtéséből fikciós dokumentumfilm is készül, amely várhatóan jövő tavasszal már látható lesz.  

Látogatása során Szultan Raevet fogadja Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Lakitelken pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Közép-Ázsiai Baráti Tagozat elnöke. A Hagyományok Házába is ellátogat, ahol bemutatják a Turkesztáni hangképek című zenei albumot.

Kedden egy másik könyvbemutatóra is sor kerül: az MTA székházában a Magyar turkológusok életrajzi kislexikona című kötetet ismerhetik meg az érdeklődők. A TÜRKSOY főtitkára magyarországi útja alatt ellátogat Veszprémbe is, ahol a 2023-as kulturális főváros programsorozathoz kapcsolódóan folytat tárgyalásokat.

Fotók: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu