Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hétfőn, a vajdasági Zentán köszöntőt mondott a Magyar Levéltárosok Egyesületének idei vándorgyűlésén. A helyettes államtitkár történelminek nevezte az eseményt, amelyet azzal indokolt, hogy az egyesület vándorgyűlését először rendezik Magyarország határain kívül.

Mivel a rendezvény 150 résztvevője között a magyarországiak és a vajdasági vendéglátókon kívül Szlovákiából, Csehországból és Ukrajnából érkezett szakemberek is vannak, a gyűlés nemzetközi, Kárpát-medencei mértékű konferenciának tekinthető – jegyezte meg.

Vincze Máté kiemelte: nagyon sok értékes, illetve felbecsülhetetlen értékű, máshol meg nem található, magyar vonatkozású levéltári anyag található Magyarország határain kívül, köztük a Vajdaságban, Erdélyben, a Felvidéken, és bízik abban, hogy ezeket az anyagokat együttműködés révén megismerhetik, még jobban kutathatják a magyarországi levéltárosok. Ugyanígy fordítva is: Magyarország is bocsásson rendelkezésre olyan levéltári anyagokat, amelyek Magyarországon találhatók, és a közös Közép-európai identitásnak, közös történelem fontos részét, szeletét adják - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a közgyűjtemények, azon belül a levéltárak is raktárproblémával küzdenek, újabb és újabb helyekre van szükségük. A magyar levéltári raktározás modernizáláson megy keresztül, és ez már nemcsak a raktározást foglalja magában, hanem az állományvédelmet, a dokumentumtisztítást, a savtalanítást, a penésztelenítést, a digitalizálást, vagyis olyan feladatokat is, amelyek alkalmassá teszik az intézményeket az anyagok 21. századi tárolására, feldolgozására – mutatott rá Vincze Máté.

A helyettes államtitkár utalt rá, hogy a közelmúltban átadták a Miskolci Egyetemmel közösen a Borsod Vármegyei Levéltár új raktárát, kutatóhelyszínét. Reményét fejezte ki, hogy ha enyhül az Ukrajnában zajló háború és az arra adott hibás brüsszeli válaszok miatt kialakult válság, és régóta a fiókban lévő tervek is megvalósulhatnak.