Az évad szeptember 17-én a 15. jubileumi tánctalálkozóval kezdődik, melynek főszereplője az idén 60 éves Pécsi Balett. A balett-társulat ÁdámÉva címmel ősbemutatóval is készül, amelyet Molnár Zsolt és Szabó Márton koreográfiájában, Iványi Marcell rendezésében láthat majd a közönség. Az előadás budapesti bemutatója  a Nemzeti Táncszínházban lesz június 26-án.

A színház közlése szerint az új évad nagyszabású bemutatója a Valahol Európában című musical lesz

Vidákovics Szláven, a színház művészeti vezetője rendezésében. Ezután Csiky Gergely A nagymama című vígjátékát állítják színpadra Vári Éva Kossuth-díjas művésszel a címszerepben, az előadást Nagy Viktor rendezi. A művész hosszú évek után ezzel a szereppel lép ismét a PNSZ nagyszínházának deszkáira.

Bozsik Yvette Kossuth-díjas művész rendezi az évad operabemutatóját, Giacomo Puccini egyik legnépszerűbb operáját, a Bohéméletet. Az utolsó nagyszínházi bemutató Zsótér Sándor rendezésében Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése.

A Kamaraszínház első premierjén Bródy Sándor A tanítónő című színművét láthatja a közönség Funk Iván rendezésében, Darabont Mikolddal a címszerepben. Műsorra kerül Háy János kortárs sikerdarabja, az Utánképzés ittas vezetőknek, ezt követi a Lúdas Matyi című mesebalett a Pécsi Balett előadásában. Bekerül a repertoárba egy ősbemutató, Sárosi István Otthol, édes otthol című kortárs vígjátéka Telihay Péter rendezésében. A Kamaraszínház utolsó bemutatója Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabja lesz, amelyet Vincze János állít majd színpadra a Pécsi Horvát Színházban.

Három „utóbemutatót” is tart majd a színház

azokból az előadásokból, melyeket a pandémia ideje alatt nem tudtak közönség előtt játszani. A Szörényi Levente–Bródy János szerzőpáros darabját, a Kőműves Kelement Nagy Viktor rendezte, ez a Nagyszínházban lesz látható. A Kamaraszínházban Funk Iván rendezésében A híd (Error) című előadást láthatják majd a nézők, amit saját ötleteiből és a színészek improvizációiból írt; az N. Szabó Sándor teremben Köles Ferenc játssza a Tar Sándor novellája alapján írt A mi utcánk című monodrámát.

Az idei évadot A padlás 150. előadásával zárja a Pécsi Nemzeti Színház június 26-án. A társulat előkészített egy új ifjúsági előadást Ö.K.Ö.R. – Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden címmel. A gimnáziumi kötelező olvasmányok válogatásának dramatizált formáját Tóth Zoltán rendező ötletéből Enyedi Éva írta. A Kardos-Horváth János (Kaukázus) és Beck Zoltán (30Y) közreműködésével létrejövő, a kamaszokat megszólító produkció „az új vezetés ifjúságnevelési programjának első lépése, a bemutatóra ősszel várják a fiatalokat” – fogalmaztak.

A színháznál a bérletértékesítés augusztus 24-én kezdődik.

Nyitókép: a Pécsi Balett táncművésze, Balogh Csongor. Fotó: Borbás Betti