Február 24-én az Eiffel Műhelyházban adták át az idei Highlights of Hungary elismeréseket.  A legkiválóbb, legszeretnivalóbb és leginspirálóbb történetek seregszemléjén ebben az évben sem volt könnyű dolga a közönségnek, hiszen nekik kellett eldönteni, hogy melyik jelölt érdemli meg a legjobban a kétmillió forinttal járó fődíjat. Tavaly az Országos Mentőszolgálat kapta az elismerést, amely a megfékezhetetlennek tűnő újabb és újabb koronavírus-hullámok idején is erejét megfeszítve küzdött, hogy minden esethez minél gyorsabban kijusson. Idén a beérkezett szavazatok száma felülmúlta a tavalyit, több mint 98 ezer szavazat érkezett a jelöltekre.

A közönség elismerését ebben az évben is egy olyan szervezet vívta ki, amely a bajbajutottakon segít, méghozzá önként – tagjai motorra vagy autóba pattannak, hogy vért szállítsanak oda, ahol épp a legnagyobb szükség van rá. Ők a Highlights of Hungary idei közönségdíjasai, a Vérlovagok.

A Vérlovagokat Nagy Anna nagykövet jelölte a listára, aki méltatásában azt írta: „Magyarország egyetlen önkéntes sürgősségi vérszállító közösségeként küldetésük, hogy az életet jelentő vér a megfelelő időben legyen a megfelelő helyen az egész országban, az év minden napján. A 2020-ban Közép-Magyarország régiójában megkezdett tevékenységüket 2021-ben Kelet-Magyarországra is kiterjesztették.”

A Vérlovagok után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madáratlasza kapta a legtöbb szavazatot, a dobogó harmadik helyére pedig a Székelyföldi Legendárium került.

Vas Kata Blanka, Gyetván Csaba és az Új Református énekeskönyv is a legjobb tíz között

A Highlights of Hungary hagyományai szerint nincsenek kategóriák, a nagykövetek szabadon jelölhettek személyt, szervezetet vagy akár alkotást is, ha úgy ítélték meg, hogy az egyezik a kezdeményezés vezérelvével, a Hass, alkoss, gyarapíts! gondolatával.

Az összesen 50 jelölt közül az alábbi tíz kapta a legtöbb közönségszavazatot:

Vérlovagok
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – Magyarország Madáratlasza
Székelyföldi Legendárium
Vas Kata Blanka olimpiai és világbajnok negyedik kerékpárversenyző
Zöldgömb
A Padlás
Dr. Rényi Vámos Ferenc és csapata
Magyar Zene Háza
Gyetván Csaba műsorkészítő
Új református énekeskönyv

Nagyköveti díj a Tulipán Gyermekotthonnak

A közönségdíj mellett egy nagyköveti díj is gazdára talált, a Highlights of Hungary nagykövetei közösen úgy döntöttek, hogy a listán szereplő történetek közül a Tulipán Gyermekotthonnak adják a szintén kétmillió forinttal járó elismerést.

„A Tulipán Gyermekotthont 20 éve, 2001-ben hozta létre Barta József református lelkész, ahol azóta több száz súlyosan bántalmazott gyermeknek adtak nemcsak menedéket, hanem otthont is, és gondoskodnak arról, hogy szerető és támogató közegben nőjenek fel. A kiváló emberi teljesítményt leginkább abból a szempontból emelném ki, hogy Bartha József és családja anyaországi és román pénzügyi támogatások nélkül teszik ezt, így kénytelenek voltak hosszú távú megoldást találni a fenntartás biztosításához” – írta méltatásában a gyermekotthont jelölő nagykövet, a Fonogram-díjas Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company alapítója.

Különdíjak

A közönségdíj mellett négy különdíj is gazdára talált: az Index szerkesztősége Pakosz Anna festőművészt, a KPMG Fenntarthatósági különdíjjal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet díjazta, míg az MCC Díjat a Székelyföldi Legendárium vitte haza. A Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkárságának Családbarát különdíját Fehérvári Donát vehette át.

Fotók: Talabér Géza