Tavaly ősszel egy európai turné során Frankfurtban, Münchenben, Prágában és Kolozsváron vendégszerepelt az előadás, február 22-én pedig egy új budapesti játszóhelyen, a Radnóti Tesla Laborban lesz látható.

A 2019/2020-as színházi évadot a frankfurti Mousonturmon, az Unfuck my future. How to live together in Europe fesztiválon kezdte a Magyar akác szeptemberben, ahol olyan munkákat vonultattak fel a szervezők, amelyek új perspektívából tekintenek Európa aktuális társadalmi problémáira. Októberben a kísérletező alkotók, társulatok, és színházak egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválján, a müncheni SPIELARTon két alkalommal, majd a prágai Palm Off Festen láthatta a közönség az előadást. Novemberben a kolozsvári kortárs művészeti központ, az Ecsetgyár 10. jubileumi évadában vendégszerepelt Romániában a Magyar akác.

Az alkotók csatlakoztak a Művészek a klímatudatosságért összművészeti kezdeményezéshez, amelyet Áfra János és Závada Péter indított útjára, hogy magyar művészek közreműködésével minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet az egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. A Magyar akác stábja 2019 őszén valamennyi európai nagyvárosba vonattal utazott repülő helyett, hogy turnéjuk a lehető legkisebb környezeti terheléssel járjon.

Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György 2019 októberében a New York-i Rehearsal For Truth Festival közönségével ismertethette meg a Magyar akác koncepcióját és munkafolyamatát, ezzel vezetve fel a 2020 szeptemberi vendégszereplést.

Az előadás bemutatja, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa egyszerre magyar nemzeti szimbólummá és politikai kérdéssé. Az alkotók életre hívtak egy mozgalmat, amely akácfa-ültetésekkel kívánja elérni, hogy politikai eszméik gyökeret verjenek a magyar földben. A játékteret egy kertinstalláció teszi kellőképpen autentikussá: bányaföld, avar és egy csoport magyar akác költözik február 22-én a Radnóti Színház új játszóhelyére, a Radnóti Tesla Laborba, ahol a hazai közönség két alkalommal láthatja az előadást a Trafó és a Radnóti együttműködésében, angol felirattal.

Az újonnan megnyílt Radnóti Tesla Labor egy olyan nyitott szellemiségű helyszín, amely teret ad a kísérletező tendenciáknak és a független színházi csapatoknak, hogy akár új bemutatókat hozzanak létre, akár már sikeresen futó előadásaikat továbbjátszhassák.

Nyitókép forrása: Radnóti Színház