A díjjal a nemzetközileg elismert műemlékvédelmi szakember több mint 50 éves munkásságát ismerték el.

Dr. Fejérdy Tamás építész, címzetes egyetemi tanár, műemlékvédelmi szakmérnök számos világörökségi terület szakértője, nemzetközi műemlékvédelmi munkabizottságok tagja, aki számos, az egész világon elfogadott és kritériummá lett nemzetközi szakmai elméleti dokumentum meghatározó és alkotó egyénisége. Szemlélete, rendkívüli elméleti és gyakorlati felkészültsége, problémameglátó és -megoldó képessége révén nemzetközi szinten is jelentősen hozzájárult a világ új kihívásait követő műemlékvédelmi szemlélet, módszertan és követelmény alakításában.

Az ICOMOS (az UNESCO Világörökségi Bizottság szakmai tanácsadó szerve) 1979-ben alapította az első elnökéről, Piero Gazzola professzorról elnevezett díjat. A háromévenként sorra kerülő tisztújító közgyűlésen egy szakembert köszöntenek az elismeréssel.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tiszteletbeli elnöke, a világszervezet volt alelnöke, tiszteletbeli tagja, a Történeti Települések és Helyszínek Nemzetközi Tudományos Szakbizottságának alapító tagja, majd elnöke hazai idő szerint 2023. augusztus 8-án ünnepi keretek közt vehette át a díjat Sydney-ben.