Jelentősen előrelépett és már a 22. helyen áll a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symonds (QS) világranglistáján, az előadó-művészeti kategóriában. Jelenleg a Zeneakadémia pozíciója a legmagasabb a magyar felsőoktatási intézmények közül.

Zeneakadémia, Újévi nyitány, 2022.01.01. Fotó: Fazekas István.
A Zeneakadémia Újévi nyitánya 2022-ben. Fotó: Fazekas István

A QS 2024-as, most publikált nemzetközi szakterületi rangsora (World University Rankings by Subject 2024) öt nagy tudományág 55 szakterületén méri össze a világ csaknem 1600 egyetemét.

A Zeneakadémia a tavalyi 51–100. csoportos helyezése után idén a 22. lett az előadó-művészeti (Performing Arts) kategóriában. Ezzel kiemelkedik a hazai egyetemek közül, mivel nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem többek közt Oxford, Cambridge, a Harvard, az oslói zeneakadémia és a lyoni konzervatórium társaságában található a rangsorban, maga mögé utasítva olyan rangos intézményeket, mint a lipcsei és a berlini zenei egyetemek, a londoni King’s College, a salzburgi Mozarteum, valamint más kelet-közép-európai zeneakadémiák. Az újonnan bevezetett, szűkebb szempontú zenei kategóriában 15. helyezést ért a magyar zeneművészeti egyetem.

A szakterületi rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe: az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában, amelyet világszerte mintegy 130 ezer szakember megkérdezésével mérnek fel. Ebben a Zeneakadémia igen magas, 82-es pontszámot ért el a százból. Fontos értékelési szempont a munkáltatói elismertség és  a nemzetközi együttműködések minősége is.

Mivel az előadó-művészet speciális terület, ezért e kategóriában a publikációk és hivatkozások arányát kisebb mértékben veszik figyelembe. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi kutatásai, Kodály Intézetében és Liszt Múzeumában zajló tudományos tevékenységei azonban ezen a téren is kiemelkedőnek számítanak. A Zeneakadémia kutatói rendszeresen tesznek eleget külföldi meghívásoknak, a Liszt Múzeum kutatói vezető szerepet töltenek be a nemzetközi Liszt-emlékhelyek hálózatának összefogásában és közös munkájában, a Kodály Intézet pedig többek közt a Kodály-módszer és az erre alapozott oktatási programok (Kodály Hub, Move mi Music, PRESTO) folyamatos fejlesztése okán örvend világhírnek. Mindemellett a Zeneakadémia művésztanárainak java nemzetközileg is elismert előadó, az itt végzett diákok nemcsak hazai, hanem külföldi, rangos együttesekbe is felvételt nyernek.

A rektori feladatokat ellátó dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes a hír kapcsán elmondta: a Zeneakadémia előrelépésével hosszú évek munkája érett be, amely a nemzetközi együttműködések és a kutatási tevékenység láthatóbbá válásának, valamint a világszerte elismert oktatóknak köszönhető.