fbpx

A világ legnagyobb Munkácsy-képe Békéscsabán

Békéscsaba legújabb attrakciója egy 600 négyzetméteres óriáskép, amely a párizsi szalonjában alkotás közben megpihenő Munkácsy Mihályt és Krisztus Pilátus előtt című festményének vázlatát ábrázolja a város emblematikus épületén, a Kner nyomdán.

A zseniális tehetségű festő Békéscsabán vett kezébe először ecsetet, innen indulva jutott el a világhírig. Az ott töltött időszak alatt olyan erős kötődése alakult ki a település iránt, amely végigkísérte életét, pályafutását. A hálás utókor és a város rendkívül büszke a mesterre, emlékét őrzi a róla elnevezett múzeum és emlékház. Szobor és közterület is emlékezteti az arra járót a mester Békéscsabán töltött meghatározó éveire.

A város tudatosan erősíti a helyi Munkácsy-kultuszt, részben a nevét viselő Munkácsy-negyed projekt megvalósításával, amely a város központjában lévő több intézményt, épületet és teret érint. A projekt keretében hamarosan megnyílik a Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása, amelynek koronája a Munkácsy-tárlat. Emellett megújul a Munkácsy Emlékház épülete, környezete, modernizálódnak kiállító- és közösségi terei, új épületszárnnyal bővülő felújított épületbe költözik a bábszínház, fejlesztések zajlanak a könyvtárban. Munkácsyt és művészetét idéző köztéri szobrok, információs pontok, látványelemek hangsúlyozzák, hogy „Békéscsaba Munkácsy városa”. 

A legújabb helyi akció, az óriáskép is azt üzeni, hogy Békéscsaba Munkácsy városa és a hazai nyomdaipar egyik fellegvára. 

Az akcióhoz egy játékot is meghirdettek. Azok között, akik 2021. június 21-ig posztolnak egy képet magukról és/vagy a Munkácsy-óriásportréról a nyomda előtt – a #munkacsyvarosa,  #megamunkacsy és #munkacsybekescsaban hashtagekkel –, 20 kétfős múzeumi belépőt sorsolnak ki a békéscsabai múzeum megújult Munkácsy-kiállítására. 

Nyitókép: Papp Adrienn

A rovat további cikkei