Január 26-án mutatja be Shakespeare Macbethjét Pataki András rendezésében a Békéscsabai Jókai Színház a teátrum nagyszínpadán, Besztercey Attilával a címszerepben.

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, „Shakespeare-t játszani mindig ünnep”, ám az elmúlt években óvatosan nyúlt hozzá, mert „a trágárságot igen, de korszerűséget és fogyaszthatóságot nem hozó újrafordítási láz” mellett a szerző sokszor „a szélsőséges rendezői önmegvalósítások áldozatává vált”, és egy elit színház felé tolta el a nézőket. „Miközben Shakespeare Globe-ja igazi népszínház volt” – jegyezte meg.

Pataki András rendező megerősítette: tiszteletben tartják Shakespeare szellemét, a darabot úgy játsszák, ahogy Katona Imre színpadra alkalmazta (és részben maga fordította), „amivel megspóroljuk a szereposztás mintegy felét”. Kiemelte, technikailag nem könnyű a darab, nagyon igényes fénytechnika szükséges hozzá, a színpadi árok egy része is nyitott, hogy onnan is lehessen világítani.

A díszletekről szólva Pataki András elmondta, mivel nem realista történetmesélés zajlik a színpadon, gyorsan kell váltani a négy, forgatható díszlet között, amelyek állandóan más-más játékteret biztosítanak. Szélyes Andrea jelmezei az első világháborút idézik. A rendező elmondta, azért ezt a korszakot választotta, „mivel akkor vált iparszerűvé a háború, akkor jelentek meg először a tömegpusztító fegyverek”.

A zene kortárs kórusművekből, valamint dob- és trombitaszólókból áll majd, a trombitás pedig „meg is jelenik a színpadon, része lesz az előadásnak” – közölte Pataki András.

Macbethet Besztercey Attila alakítja, a további szerepekben Papp Barbarát, Kovács Editet, Nánási-Veselényi Orsolyát, Fehér Tímeát, Bartus Gyulát, Liszi Melindát, Gerner Csabát, Szabó Lajost, Tege Antalt és Katkó Ferencet láthatja majd a közönség.

Nyitóképen a Macbeth próbája. Fotó forrása: Békéscsabai Jókai Színház