fbpx

A Waldheim-ügy segített Ausztriának feldolgozni a múltját

Bemutatták Szalay-Bobrovniczky Vince A Waldheim-ügy és Ausztria című könyvét csütörtökön Budapesten.

A Waldheim-ügy segített Ausztriának abban, hogy Németországhoz hasonlóan megkezdje feldolgozni a második világháború alatti múltját – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Szalay-Bobrovniczky Vince A Waldheim-ügy és Ausztria című könyvének bemutatóján csütörtökön Budapesten. A miniszter köszöntőjében kiemelte, hogy a szerző, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki korábban Magyarország ausztriai nagykövete volt, az osztrák belpolitika egyik legavatottabb hazai ismerője.

Felidézte, hogy Kurt Waldheim 1972-től tíz éven keresztül az ENSZ főtitkáraként dolgozott, majd 1986-tól 1992-ig Ausztria köztársasági elnöke volt. Ez utóbbi időszak alatt Ausztria nemzetközi elszigeteltségbe került Kurt Waldheim második világháború alatti tevékenysége miatt. Gulyás Gergely hozzátette, hogy a rendszerváltás időszakában Magyarország is felemás viszonyt ápolt Ausztriával, ami 1992-ben, Waldheim távozása után változott meg. Azt is felidézte, hogy Waldheim távozása után, a Szabadságpárt kormányra kerülésével hasonló helyzet alakult ki, ami komoly próbatételt jelentett az osztrák demokráciának.

Szalay-Bobrovniczky Vince hangsúlyozta, a Waldheim-ügy eljuttatta Ausztriát oda, hogy az osztrák politika megfogalmazza: valami nincs rendben az osztrák emlékezetpolitikával, és az a nézet, hogy az osztrákokat semmilyen felelősség nem terheli a második világháború alatt elkövetett náci bűnökért, nem tartható.

Szalay-Bobrovniczky Vince

Közölte: ugyan Ausztria 1938-ban az Anschluss-szal eltűnt a térképről, vagyis államként nem vállalhatott felelősséget a második világháborúban elkövetett bűnökért, ám osztrákok tízezrei vettek részt a náci gépezet működtetésében, és a nürnbergi perben több osztrákot is halálra ítéltek háborús bűnösként. Kurt Waldheim pedig maga is szolgált a Wehrmachtban, és azzal vádolták, hogy erről az időszakról, az akkori tevékenységéről nem a valóságnak megfelelően adott számot. Ennek nyomán pedig világszerte szankciókkal sújtották az osztrák államot – ismertette a szerző.

A 188 oldalas kötet a IDResearch Kft. / Publikon Kiadó gondozásában jelent meg.

Fotó: Lakatos Péter / MTI

A rovat további cikkei