fbpx

Az Egészségügyi Világszervezet kimutatta: a művészet gyógyít

A WHO első alkalommal kutatta a művészeteknek az egészségre gyakorolt hatását.

A kulturális és kreatív tevékenység, mint amilyen a tánc, az éneklés vagy a múzeumlátogatás, jótékony hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A vizsgált 900 publikáció összesen több mint 3000 kutatás eredményét tartalmazza.

 „A műélvezet vagy a művészi alkotó tevékenység olyan ádáz betegségekre adhat választ, mint a diabétesz, az elhízás vagy az elmeállapot rendellenességei” – mondta Piroska Östlin, a WHO ideiglenes regionális igazgatója hétfőn Helsinkiben. „A művészetek képesek megoldást kínálni olyan problémákra, amelyeket a hagyományos orvosi gyakorlat képtelen kezelni” – tette hozzá a magyar származású egészségügyi szakember.

Kimutatták, hogy a zenehallgatás segíthet kordában tartani a vércukorszintet átlagos vagy stresszes helyzetekben. Ugyancsak bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei mesét mondanak elalvás előtt, hosszabb időt töltenek alvással éjszaka és jobban tudnak koncentrálni az iskolában nappal.

A zenehallgatás vagy a kézműves tevékenység kiegészítheti vagy javíthatja a hagyományos orvosi kezelést, például csökkentheti a rákterápiák mellékhatásait, mint amilyen az aluszékonyság, az étvágytalanság, a légzési nehézség vagy a hányinger.

A csoportosan gyakorolt művészi tevékenységnek is jótékony hatása lehet, az iskolai színjátszócsoportok léte például csökkentheti az iskolán belüli egészségtelen versengést és a megfélemlítést (bullying).

Nagy-Britanniában az orvosok egy ideje már ajánlhatnak terápiaként kulturális tevékenységet, és a brit példát követte Svédország és Dánia is.

 A WHO/Europe jelentése öt kategóriában vizsgálta a művészetek egészségre gyakorolt hatását, így az előadóművészetekben (zene, tánc, éneklés, színház), a képzőművészetekben (kézművesség, formatervezés, festészet, fotó), az irodalomban (olvasás, írás, irodalmi fesztiválok látogatása), a kultúrában (múzeum-, koncert- és színházlátogatás) és az online művészetekben (animáció, digitális művészet).

Fotó: Kultúra.hu/Török Dániel

A rovat további cikkei