A társulat egy vígoperával és egy modern táncelőadással vendégszerepel Budapesten január 21-én és 23-án.

Jakov Gotovac Ero, a tréfacsináló című vígoperája, amely január 21-én lesz látható az Erkel Színházban, az 1935-ös ősbemutató óta szerepel a zágrábi együttes repertoárján, az egyik legsikeresebb délszláv zeneműnek számít, amit csaknem 80 országban majdnem egy tucat nyelven bemutattak.

A dalmát népi
motívumokból merítő darabban a jómódú parasztfiú, Mićo feleséget keres, és hogy
választottja, Đula szerelmét próbára tegye, a szegény, „másik világból”
érkezett Eróként vezeti félre a kis falu lakóit. A látványos, körtáncos fináléban
kiteljesedő előadást Krešimir Dolenčić
vitte színre, vezényel: Josip Šego.

A színház balettegyüttese január 23-án a Halál Velencében című modern előadását mutatja be az Erkel Színházban. A darabot Valentina Turcu horvát-szlovén koreográfus állította színpadra, aki Maurice Béjart lausanne-i iskolájában végzett tanulmányait követően táncosként és koreográfusként a maribori Szlovén Nemzeti Színházban ért el jelentős sikereket.

A Thomas Mann-kisregényből Mahler zenéjére 2018-ban készült koreográfia Turcu első közös munkája volt a Zágrábi Horvát Nemzeti Színház Balettegyüttesével. A nemzetközi táncélet kiválóságaira nyitott társulatból a főbb szerepeket Takuyama Sumitomo, Gulherme Gameiro Alves és Andrea Schifano alakítja, de karakterszerepekben két magyar táncművész, Pálinkó Kornél és Rauscher Bálint is látható a produkcióban.

Nyitókép: Halál Velencében. Fotó: Zágrábi Nemzeti Színház