fbpx

A zene erejével a demenciával élőkért

Az Alzheimer világhónap alkalmából szervezett Memória Melódia szeptember 30-i záróeseményén a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ad ingyenes gálakoncertet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével.

Egyre több ország csatlakozik az Alzheimer világhónap rendezvényeihez, melyeknek célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására. Világszerte 50 millió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával, Magyarországon közel 300 ezer érintettről tudunk, számuk rohamosan emelkedik szerte a világon. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható, de korai felismerés esetén lassítható a folyamat és enyhíthetők a tünetek.

A rendezvénysorozat részeként szeptember 21-én országos sétára hívják a szervezők az érdeklődőket, 23-án a Pesti Színházban Az apa című előadást lehet megtekinteni, 27-én a Hősök terén senior örömtáncra vár mindenkit Radvánszki Edit szervező.

A világhónap záróeseményeként a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében szeptember 30-án egy nagyszabású, ingyenesen meghallgatható – de a seniorgala@bftz.hu címen regisztrációhoz kötött – gálakoncert várja az érdeklődőket. A fennállásának 169. évét ünneplő, hazánk első hivatásos szimfonikus zenekaraként számon tartott Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészei lépnek fel a gálán Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével.

A műsorban Mendelssohn, Albinoni, Liszt Ferenc művei csendülnek fel, szólót játszik Somorjai István trombitaművész, Csongár Péter és Csongár Márton klarinétművészek. A koncert félidejében dr. Kamondi Anita, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet neurológiai szakmai igazgatója tart előadást a napjainkban folyó kutatásokról, az új gyógyszeres kezelések lehetőségeiről, a korai diagnózis fontosságáról.

A gála során a Rotary Club Budapest-Akadémia gyűjtést szervez a Magyar Zeneterápiás Egyesülettel közösen. A támogatásokból olyan idősellátó intézményekbe látogatnak el zeneterapeuták, ahol ez a tudományosan már igazolt gyógymód még nem elérhető.

Fotók: Nagy Attila

A rovat további cikkei