A III. Orosz Zenei Fesztivál az idei világjárvány miatt szűkített programmal várja közönségét október 1. és 10. között.

Szabó Marcell, a fesztivál művészeti vezetője olyan ízelítőt állított össze a jövő évi, a Csajkovszkij évfordulót középpontba helyező fesztivál műsorából, művészeiből, amellyel meg szeretné mutatni az orosz zeneszerző rendkívül színes zenei világát. A koncerten Csajkovszkij legismertebb dallamai csendülnek fel különböző formációkban olyan művészek részvételével, mint Kállai Ernő, Razvaljajeva Anasztázia, Pregun Tamás, Balogh Ádám, Mészáros Zsolt Máté és az alapító Szabó Marcell.

Az idén új helyszínként csatlakozó Tihany beharangozó koncerttel látja vendégül az orosz zene kedvelőit. Tihanyt és az apátságot számos történelmi tény köti az orosz kultúrához, így különösen örömmel fogadják az Orosz Zenei Fesztivál programját. I. András király – akinek nyughelye a templom királyi kriptájában található – a Kijevi Ruszban nevelkedett, és innen érkezett haza 1046-ban feleségével, Anasztáziával, Szent Vlagyimir nagyfejedelem unokájával, többek között papok és szerzetesek kíséretében. A tihanyi Petra nevű barlangmonostor, amelyet a helyiek Oroszkőnek is neveznek orosz szerzetesek monostora volt egészen a 14. századig. A hely védőszentje Myrai Szent Miklós püspök volt, aki a Tihanyi Bencés Apátság mai címerében is szerepel. A királyi kriptában évente több alkalommal ünnepel Szent Liturgiát a Balaton-felvidéken élő orosz közösség.

Az Orosz Kulturális Központ mint a fesztivál kiemelt partnere az egyik legkedveltebb helyszín minden évben. Az idei szűkre szabott programok között Csajkovszkij-dalokat és operarészleteket hallhatunk Vámosi Katalin, Benabdullah Yaris, Tarnai Dávid és Bárkányi -Horváth Éva közreműködésével. 

Hagyományosan a gyerekekről, fiatalokról sem feledkezik meg az Orosz Zenei Fesztivál: az Orosz Kulturális Központban Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk! címmel hirdettek gyermekrajzverseny-pályázatot. A beküldött rajzok bemutatásra kerülnek a gyerekkoncerten, ahol a zenei ismeretterjesztés egyik legendás alakja és a fesztivál visszatérő vendége, Lukácsházi Győző, a képek segítségével kalauzolja a fiatal résztvevőket Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének titkaiban.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár új színfoltja a III. Orosz Zenei Fesztiválnak. A patinás környezet  irodalmi estnek ad helyet, zenei fűszerezéssel. Csajkovszkij életének néhány mozaikdarabkája elevenedik meg Meskó Bánk előadásában.

A pontos műsorokért, frissítésekért és jegyekért látogassanak el az ozf.hu-ra, illetve az Orosz Zenei Fesztivál Facebook oldalára. A fesztiválon való részvétel feltétele a helyszínek járványügyi intézkedéseinek betartása.