fbpx

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme között szerepel

A brit Quacquarelli Symonds (QS) idei oktatási ranglistán az előadó-művészeti kategóriában a száz legjobb között végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

A QS 2023-as szakterületi rangsorain a magyar felsőoktatási intézmények közül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szerepel a legmagasabb pozícióban, előadóművészet kategóriában ismét az 51–100. helyen van – közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csütörtökön.

A szerdán publikált felmérés öt tágabb tudományterületen, azon belül 54 szűkebb szakterületen értékeli a világ vezető felsőoktatási intézményeit. Idén 161 országból összesen 1594 egyetem került be az értékelésbe.

A hazai egyetemek közül csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szerepel az első százban.

Nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén – írták a közleményben. A QS az ötvenedik helytől nem közöl részletes helyezéseket, hanem csoportos sorrendet állít össze. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyan intézmények társaságában szerepel, mint a római Santa Cecilia Akadémia, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium, a Cornell Egyetem vagy a Zeneakadémia egyik partnere, a Sanghaji Konzervatórium.

A szakterületi rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe: az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában – ebben a Zeneakadémia igen magas, 80,4-es pontszámot ért el a 100-ból –, illetve a munkáltatói elismertséget, a nemzetközi együttműködéseket, de mivel speciális terület az előadóművészet, ezért e kategóriában a publikációk és hivatkozások arányát kisebb súllyal nézik.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi kutatásai, Kodály Intézetében és Liszt Múzeumában zajló tudományos tevékenységei azonban egyaránt kiemelkedőnek számítanak nemzetközi téren is.

A Zeneakadémia kutatói rendszeresen tesznek eleget külföldi meghívásoknak, a Liszt Múzeum kutatói vezető szerepet töltenek be például a nemzetközi Liszt-emlékhelyek hálózatának összefogásában és közös munkájában, a Kodály Intézet pedig többek közt a Kodály-módszer és az erre alapozott oktatási programok (Kodály Hub, Move mi Music) folyamatos fejlesztése okán örvend világhírnek. Mindemellett a Zeneakadémia művésztanárainak java nemzetközileg is elismert előadó; az itt végzett diákok közismerten kelendők – nemcsak hazai, hanem külföldi rangos szimfonikus együttesekbe is felvételt nyernek.

Fotó: Darabos György

A rovat további cikkei