fbpx

A Zeneakadémián ad koncertet Palojtay János zongoraművész

Egy hónapon belül a világ híres hangversenytermeiben ad koncerteket a fiatal zongoraművész: a Concertgebouw Amsterdam (április 24.) után és a brüsszeli Bozar (május 22.) előtt Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében szólóesten hallgathatja meg Palojtay Jánost a magyar közönség.

Palojtay János generációjának egyik legizgalmasabb egyénisége. Nemzetközi karrierjét 2012-ben a santanderi Paloma O’Shea Zongoraversenyen elért 3. helyezés indította útjára, melynek köszönhetően Spanyolország, Franciaország, Ausztria és Olaszország jelentős hangversenytermeiben, köztük a madridi Auditorio Nacional és a párizsi Salle Cortot falai közt adott szólókoncerteket. Lev Szivkov csellistával, állandó kamarapartnerével a New York-i Carnegie Hallban és a San Franciscó-i Herbst Theatre-ben is adott koncertet.

Szóló- és kamarazenei fellépései közül kiemelkednek a hamburgi Elbphilharmonie, a brüsszeli Palais des Beaux Arts, a grazi Ligeti Saal és a barcelonai Auditorium pódiumán adott hangversenyek. Európa és az Egyesült Államok mellett Palojtay Ázsia több országában, köztük India, Tajvan és Dél-Korea hangversenytermeiben is bemutatkozott.

Erőteljes hatással volt rá a Marlboro Zenei Fesztivál, melyen Mitsuko Uchida meghívására vett részt több alkalommal,

és ahol a világ legkiemelkedőbb előadóinak társaságában szerezhetett meghatározó élményeket.

Palojtay tehetségére felfigyelve Schiff András is meghívta a schwarzenbergi Schubertiadára és a Wigmore Hallba a fiatal zongoristát. Ugyancsak Schiff ajánlására szólistaként a 2017/2018-as Building Bridges európai koncertsorozat keretein belül a kontinens számos jelentős koncerttermében lépett közönség elé.

Zenekari tagként többek között a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekarral együttműködve bővítette tapasztalatait.

Foglalkoztatja, hogyan lehetne a klasszikus zenét a külsőségektől megszabadítva, testközelből megismertetni a közönséggel.

Rendszeres szereplője a budapesti underground szcénának, ahol különböző formációkkal előadott kortárs- és jazzimprovizációk mellett klasszikusokat is megszólaltat.

Előadói stílusát nagyban meghatározza, hogy számos különböző zenei nyelven improvizál – barokk stílusban éppúgy, mint kortárs vagy jazz területen. Improvizációihoz hasonlóan klasszikus interpretációit is az analitikus gondolkodás és az ösztönszerűség egyensúlya teszi egyedivé. A május 4-i hangversenyen a Zeneakadámián Schumann, Grieg, Debussy és Franck műveiből játszik Palojtay János.

A rovat további cikkei