A Cziffra György-emlékév részeként az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Cziffra Fesztivállal és Balázs János művészeti vezetővel közös együttműködésében immár második alkalommal rendezi meg számos zenetörténész és tudós közreműködésével a Cziffra György munkásságát feldolgozó műhelytalálkozót.

A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel megrendezett műhelytalálkozó célja, hogy elindítsák a művész korszerű életrajzi kutatását és zongoraművészi fogadtatásának feltárását. Az előadások – amelyeket az online közvetítésnek köszönhetően bárki díjmentesen élőben követhet – Cziffra György sajtó által megjelenített képét és pályatársait járják körbe.

Az alapos kutatómunka fontos, mivel az alapdokumentumok jelentős része elveszett vagy ismeretlen, ezért van hangsúlyozottan szükség az összehasonlító zenetörténeti, szociológiai és kritikai elemzésre. A párhuzamos életutak, a megjelent sajtószövegek diskurzusanalízise és a kritikailag ellenőrzött oral history révén tárulhat fel Cziffra valós pályaképe. Cél az is, hogy a tárgyszerű megközelítések révén letisztított Cziffra-kép tudományosan rögzüljön a hazai és nemzetközi szaksajtóban, s ne csak egy újabb legenda szülessen abból.

Az említett célok
érdekében a műhelytalálkozón előtérbe kerülnek azok a jelentős zenész
személyiségek, akik alakították Cziffra pályáját, illetve akik modellként
szolgáltak számára. Ugyanakkor arra is fényt derítenek az előadások, hogy miért
maradt el Cziffra berobbanása a magyar zenei életbe akkor, amikor az számára
karriert hozhatott volna. Barátai sorsával összevetve hazai és külföldi
karrierjét számos életrajzi jellegzetesség tárható fel.

„Az egykorú sajtómegjelenések, felvételek és a kései recepció összehasonlító elemzései révén megismerhetővé válik a művészt övező legendák eredete, torzítása, illetve védő szándéka. Így a lemezek beható elemzése beavat Cziffra játékmódjába és annak csak rá jellemző stílusába, zenéről vallott gondolataiba és azok kortárs szellemi összefüggéseibe. A sajtótörténeti kutatás pedig számot ad arról, hogy 1990 után is hosszú ideig miért esett róla olyan kevés szó” – mondta Windhager Ákos irodalom- és zenetörténész, az MMA MMKI tudományos munkatársa, a konferencia szakmai szervezője

A zongorista és az újságíró - Cziffra György emlékezete című műhelytalálkozó pontos programja megtalálható a cziffra100.com és az mma-mmki.hu weboldalakon, március 22-én 10 órától kezdődően pedig a MOMKultból élőben bárki regisztráció nélkül is ingyenesen követheti a műhelytalálkozót online a https://cziffrafesztival.hu/kozvetitesek/ weboldalon.

Nyitókép: Cziffra György, fotó: Kresz Albert