fbpx

A Zoord koncertjével indul a Crossover Uránia

A Zoord együttes lemezbemutató koncertjével indul pénteken a Crossover Uránia könnyűzenei koncertsorozat. Az Uránia Nemzeti Filmszínház új, műfajokon átívelő szériájában tizenkét előadás szerepel.

A Crossover Uránia során a nyári szünet előtt még két koncert lesz: a Babcsán Projekt június 16-án, Juhász Réka július 1-jén lép színpadra.

A Zoord a Sailors of the Intergalactical Steppe című új lemezét mutatja be május 28-án.

A virtuóz dorombjátékáról, az energikus etnót és organikus trance-t ötvöző hangzásáról ismert trió albuma az utazás témakörét boncolgatja. A lemez első felvételei négy évvel ezelőtt készültek, a dalok nagy része az elmúlt másfél évben született. Az anyagot Rafal Kolacinsky lengyel világzenei producerrel közösen állították össze.

A zene szárnyán a hallgató eljuthat a világ legveszélyesebb útjának tartott Karakoram Highwayre, a jakutföldi tundrára vagy Naprendszer legmagasabb hegyére, a marsi Olympus Monsra. Az erdélyi és a nomád népzenéhez kreatívan nyúló trió zenéje egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, táncolható. A hangszerelésben főszerep jut a dorombnak, ennek az egyszerű, archaikus hangzásvilágú hangszernek. Szilágyi Áron az ismert dorombjátékos és dorombkészítő Szilágyi Zoltán fia, és már háromévesen tudott a hangszeren játszani.

A zenész az elmúlt húsz évben Tokiótól Los Angelesig, Londontól Újdelhiig számos helyen koncertezett és tartott előadást, workshopot.

A mostani koncertet megelőzően, május 28-án 19 órától interaktív dorombbemutatót tart Ősi hangok nyomában címmel az Uránia kávézójában.

Nyitókép: Szilágyi Áron dorombon, Drabant Béla hegedűn és Almási Krisztián dobon játszik a Zoord együttes koncertjén, fotó: MTI/Ujvári Sándor

A rovat további cikkei