Szeptemberben kerül sor a bemutatóra a Pesti Szabad Szalon és Színház intézményében.

„Színtársulatot alapítani a járvány sújtotta 2020-as év elején – tudva, hogy mennyi viszontagság és bizonytalanság vár a csapatra – embert próbáló kihívás. Azonban ha a résztvevők lelkesek, motiváltak, tehetségesek és elhivatottak, akkor nem lehetetlen. Alázat kell hozzá, elszántság, összetartás, sok munka és közös cél. Talán egy kis fanatizmus. Mindennek eredményeként pedig végre 2021 szeptemberében a nézők is megismerhetik Jeanne d’Arc és Erwin Schrödinger groteszk és szürreális párosát” – mutatkozik be a VihARTársulat.

A mű helyszíne egy koedukált börtöncella, ahol Zsanett és Ervin egymás társaságába kényszerül. A paranoid skizofréniával vádolt, naiv lány a kivégzésére várva is igyekszik megőrizni a hitét, és támogatást remél, míg az introvertált, arrogáns fizikus pusztán nyugalomra vágyna, annak hiányában viszont megelégszik azzal, ha cellatársán gúnyolódhat.

Dinamikus, izgalmas és humoros párbeszédeken keresztül, bontakozó vagy épp titkolt érzelmek árnyékában feszülnek egymásnak különböző nézetek, szempontok – miközben a darab olyan kérdésekre keresi a választ, mint a viszonylagosság, az eleve elrendelés, az idő linearitása vagy a teremtő (azaz a megfigyelő) felelőssége. A szövegben neves filozófusok gondolataival és klasszikus magyar költőktől származó idézetekkel is találkozhatunk.

„Remélhet bárki egzakt megfejtéseket, megoldásokat, aki megnézi a Zsanett 2.0 című előadást? Nem, de a művészek célja távolról sem az, hogy támpontokat adjanak a világ megértéséhez. Sőt inkább azt élvezik, ha minél több kételyt ébreszthetnek, miközben egy absztrakt, távoli dimenzióba röpítik, aki velük tart. Önfeledten szórakozni és egy kicsit feszengeni. Messze az objektív valóságtól” – folytatódik az ajánló.

A darabot Szabó Rita írta, a rendező Rudas Attila. Az előadás szeptember 18-a és 21-e között minden nap várja a közönséget.

Nyitókép: Szeibert Andrea (Zsanett) és Komornik András (Ervin). Képek forrása: VihARTársulat