Az indiai Pune International Film Festival (PIFF) zsűri különdíját hozta el Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, mely a Szovjetunió által megszállt keleti blokkban játszódik 1983-ban. A rangos filmfesztivált idén 20. alkalommal rendezték meg március 3. és 10. között.

A PIFF egyedi kortárs témákkal foglalkozik, olyan kategóriákban, mint a World Competition, a Global Cinema, a Country Focus és a Retrospective. A fesztivál során pedig világszerte elismert, nemzetközi zsűri dönt a díjakról, olyan rendezőket ismertek el itt korábban, mint Costa-Gavras, Asghar Farhadi, Kirill Serebrennikov vagy a Dardenne fivérek.

A World Competition kategóriában idén 14 alkotást ismerhetett meg a közönség, többek közt Fabricius Gábor első nagyjátékfilmjét, az Eltörölni Frankot is.

A többszörös díjnyertes magyar alkotás világpremiere 2021 szeptemberében a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt az International Critics’ Week szekcióban, ahonnan a leginnovatívabb film díjával, illetve a Starlight-díjjal tért vissza. Az elmúlt hónapokban számos egyéb magas rangú elismerésben részesült az alkotás, és további A kategóriás eseményeken mutatkozott be, mint például a Tallin, a Stockholm, a Thessaloniki, a Németországi Hof vagy a Spanyolországi Valladolid filmfesztiválokon. Összesen három kontinens eddig több mint tizenöt fesztiváljára hívták meg.

„Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik a szovjet és orosz csapatok által megszállt, nukleáris fenyegetettségben élő keleti blokkban, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban próbálják elhallgattatni. Súlyos utazás veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ” – nyilatkozta Fabricius Gábor.

A főszerepet a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima-díjas Waskovics Andrea is, a további szerepekben pedig olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

A film látványvilágát a számos hollywoodi szuperprodukcióban közreműködő világhírű szakember, az izlandi Eggert Ketilsson teremtette meg. Operatőre Dobos Tamás, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt. Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta. A magyarországi mozikba 2021 őszén került, a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Fabricius Gábor

Író, filmrendező, Cannes Golden Media Lion, EPICA és CLIO díjas médiadizájner. A londoni Central-SainMartins College MA alumnija, korábbi is munkái társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak. Rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja, többek között Torontóban (TIFF), Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más Bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg és jelölte Aegon irodalmi díjra 2016-ban.