A Bevezetés a művészgyanták világába című könyv a külföldön már teret hódított resin art mozgalom egyik hazai alappillére és első hiteles magyarországi forrása.

Abonyi Alma 2011-ben diplomázott a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. A különböző műgyanták már egyetemi évei alatt az alkotásai meghatározó alapanyagaivá váltak.

Bevezetés a művészgyanták világába című könyv egy hiánypótló kiadvány. A szerző tizenhat éve dolgozik ezekkel az anyagokkal, és két éve oktatja hivatalosan a gyantával való alkotás fortélyait. Az elmúlt évek oktatói tapasztalata inspirálta a „resin art kódex” elkészítését. A gyanták működése nem hasonlítható más, hagyományosan ismert művészeti alapanyaghoz, bizonyos tulajdonságaik pedig teljes mértékben unikálisak. A kreatív hobbialkotók is felfedezték maguknak ezt az új anyagot, hiszen színes, változatos és nívós képek, ékszerek, lakásdekorációs alkotások készíthetők belőle látszólag egyszerűen. 

A kódex segít megismerkedni a technikával, az anyagokkal, a csiszolással, a polírozással, az alapokkal. Tartalmaz egy átfogó elméleti leírást és húsz, lépésről lépésre végigkövethető projektet. Az elméleti részben megtanulhatjuk a gyanták biztonságos használatát, a működésüket, a szerző megvizsgál és összehasonlít többféle anyagot, bemutatja a hasznos eszközöket. Megtanulhatjuk a helyes mérést, a tökéletes keverést, megismerjük a színezési lehetőségeket, és találunk benne egy számítási segédletet, amely segít eligazodni a munkához szükséges számítási feladatokban. A projektekben minden nehézségi fok megtalálható, egyre összetettebb alkotásokat lehet az útmutatások alapján készíteni.

A kötetben különböző piktogramok segítik az olvasót, melyek megmutatják, hogy nagyságrendileg mennyi időt és anyagi ráfordítást igényel az adott munka. Kezdőknek nélkülözhetetlen kódex, de a rutinosabb gyantázóknak is tartogathat új információkat, hasznos trükköket, megszívlelendő tanácsokat.

A tökéletes lekövetés érdekében minden munkafolyamatot részletesen, szövegesen és vizuálisan is bemutat a kiadvány, mindvégig „fogja a kezünket”. Míg az elején kilenc-tíz lépésből elkészíthetjük a megálmodott tárgyat, a komplex folyamatoknál már húsznál is több lépésre is szükség lehet.

A projektek meghatározásánál Abonyi Alma nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a lehető legszélesebb spektrumon, minél több technika átadására módot adjon, ezzel segítve, hogy mindenki megtalálhassa a számára legvonzóbb irányokat. A könyvben kilenc „nagykövet”, ismert ember is szerepel, akik a műgyanta technika szerelmesei lettek, és Almától tanulták meg az alkotómunka folyamatát. 

Abonyi Alma az önkifejezés mellett nagy hangsúlyt fektet a laikusok oktatására, a fiatal tehetségek gondozására a saját műtermében, a Rezina Stúdióban, amely a workshopok helyszíne is.

Fotók: Resin Art/Abonyi Alma