A bűvészet titkait bemutató saját gyártású sorozat indul október végén a Spektrumon, mely Keresztes Tamás színművész közreműködésével rendkívül látványosan mutatja be a műfaj kalandos történetét és különböző ágait.

Az elmúlt két évtizedben nem készült sem a hazai, sem a nemzetközi piacon olyan ismeretterjesztő alkotás, amely valóban átfogó képet adott volna a bűvészkedés, a bűvészet varázslatos világáról. Ezt a szerepet vállalta magára Kelle Botond bűvész, a sorozat írója, szerkesztője, társrendezője és Géczy Dávid filmrendező, akik számtalan műfaj bemutatása mellett a trükkök megoldása mögött rejlő gondolkodásmódot szeretnék megismertetni a nézőkkel szórakoztató formában. Így született meg az Abrakadabra – titokzatos bűvészettörténet című hatrészes sorozat.

A hat epizódban az illúziók, a zsebtolvajlás, a mentalizmus, a kézügyességi bűvészet, a szabadulóművészet és a modern bűvészet kerül fókuszba,

melyek kapcsán a legkiemelkedőbb hazai és nemzetközi képviselők szólalnak meg, többek között Ungár Anikó és Hajnóczy Soma. Ezenfelül számtalan archív felvétel is előkerül, melyek olyan ikonikus bűvészek mutatványait jelenítik meg, mint Rodolfo, David Merlini, David Copperfield vagy Uri Geller. 

A szabadulóművészet is górcső alá kerül, melynek korabeli megálmodója a magyar származású Houdini volt. A sorozatban láthatjuk, ahogyan kibújik egy kényszerzubbonyból fejjel lefelé lógva New York-i felhőkarcolókról vagy kiszabadul bilincseiből, miközben egy jeges folyóba ugrik, és azután megmenekül a vízi kínzókamrából. A műsorban fontos megszólaló David Merlini szabadulóművész is. Merlini nemcsak Houdiniról beszél, de saját karrierjének jelentős állomásait is feleleveníti: látható lesz az élve lefagyasztás, a lángoló autóból való szabadulás és az élve bebetonozás is.

Az Abrakadabra moderátora és narrátora a Jászai Mari-díjas színművész, Keresztes Tamás, akinek elegáns megjelenése, finom orgánuma tovább fokozza a sorozat misztikus hangulatát. Keresztes nemcsak felvezeti az aktuális korszakokat és összegzi a tudnivalókat, de maga is részt vesz egy-két bűvészmutatványban, majd elemzi is azokat.

A nézők a látványos archív és a mai videófelvételek mellett a műsorvezetővel közösen bemutatott bűvésztrükköknek is szemtanúi lehetnek, sőt minden részben maguk is elsajátíthatnak egy-egy trükköt.

Nyitókép: Kelle Botond. Fotó: Szabó Gábor