Tiszteletvacsorán látta vendégül az ötvenéves magyarországi táncházmozgalom alapítóit Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita csütörtök este Budapesten, a Sándor-palotában.

A vacsorán Eredics Gábor, Jánosi András, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Sipos Mihály, valamint Tímár Böske – Tímár Sándor koreográfus, a férje helyett – vett részt. Áder János és Herczegh Anita a vacsora előtt körbevezette vendégeit a Sándor-palota történelmi termein.

Ötven évvel ezelőtt, 1972-ben indult útjára a táncházmozgalom Magyarországon.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága 2011-ben felvette a táncházmódszert mint a szellemi kulturális örökség megőrzésének magyar modelljét a szellemi kulturális örökség legjobb megőrzési gyakorlatait számon tartó regiszterébe.

A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek öregbítik Magyarország hírnevét. Az államfő tudósokat, művészeket, sportolókat, de világbajnokságot nyert szakmunkásokat is meghívott már tiszteletvacsorára, mások mellett Polgár Judit nemzetközi sakknagymestert, Hosszú Katinka ötszörös világbajnok úszót, Buzánszky Jenő labdarúgót, Kozma Imre irgalmasrendi szerzetest, Lech Wałęsa egykori lengyel államfőt, Kobajasi Kenicsiro karmestert, Snétberger Ferenc gitárművészt, Eperjes Károly színészt, Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, Csukás István írót, Kallós Zoltán néprajzkutatót és Rubik Ernő feltalálót.

Fotók: MTI/Bruzák Noémi