Bár a katasztrófavédelmi szolgálat mindenkit óva intett attól, hogy december 10-én az utcára lépjen, a Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett Petőfi Advent – Poket Karácsony című zenei és irodalmi kavalkádra az Akvárium Klubba nagyszámú érdeklődő látogatott el.

A sokszínű programsorozat délben kezdődött Krizbai Domokos és Gergely Bolyongó Petőfi című különleges attrakciójával. A testvérpár műsorába a közönséget is bevonta: a látogatók egy fekete kalapba dobták be kedvenc Petőfi-idézetüket. Gergely az olyan soroktól ihletve, mint a „Habár felül a gálya…” (Föltámadott a tenger), „A tél dere már megüté fejemet…”(Szeptember végén), a „Kilátszik a vízből két szép térdecskéje…” (János vitéz) vagy az „Eszébe jut, kotkodácsol…” (Anyám tyúkja), tabletjén rajzolt, a színekben tobzódó látvány a homokanimációhoz hasonlóan folyamatosan változott, Domokos pedig azt elektromos gitárján improvizálva sajátos hangzású, olykor drámai, máskor vidámabb, néha pedig egészen elvont zenévé alakította az idézeteket. A műsor nagy erénye az összehangolt művészeti gondolkodáson túl az, hogy megmutatja, miként lehet a mai fiatalok számára is élővé, szerethetővé és aktuálissá tenni nemzeti költőnk alkotásait.


6577346f80b8dde75ad90317.jpg
Petőfi Advent – Poket Karácsony

Sára Gergely a harmincadik életévét épp csak betöltött, vajdasági születésű Csorba Lórántot, a Lóci játszik zenekar frontemberét faggatta. Az életútinterjúnak is beillő beszélgetésből sok érdekességre derült fény. Kiderült, a zenész édesapja maga is játszott rockegyüttesekben, így Lóránt már egész kiskorában magába szívhatta a zene szeretetét. Első gitárja ugyan még csak egy teniszütő volt, de már azon is lelkesen gyakorolt, 12 évesen pedig nagy lelkesedéssel látott neki a dalszövegírásnak. Valódi gitárja egy évvel később lett: a hangszert egy padlás lomjai közt találta, és 16 évesen már turnézott is akkori bandájával. Mint említette, kezdetben csak barátai és rokonai ismerhették meg szerzeményeit. Amikor először találkozott a közönséggel, a visszajelzések gyakran negatívak voltak, de ma már nem kell függenie a minden körülmények közt rajongó rokoni lájkoktól.


65773499a66eaa584a5e54f4.jpg
Petőfi Advent – Poket Karácsony

Zalán Tibor költő a Rap Cincában Lóci dalszövegeit elemezte, néhány soráról kijelentve, hogy vacak (a költő, a közönség nagy derültségére ennél élesebben fogalmazott), de akadtak azért olyan sorok is, amiket Zalán egy valódi költő munkájaként ismert el. A blokk lezárásaként Lóci a Rap Cinca session zenekarával adott koncertet.


657735dc80b8dde75ad90330.jpg
Petőfi Advent – Poket Karácsony

Míg a Magyar Kultúra Magazin szervezésében Horvát Panna és Asztalos Emese vezetésével játékos Petőfi-kvízt izgulhattak végig az érdeklődők, a szomszédos teremben a Huszonhat év – Privát Petőfi koncertszínházi előadás sok zenével, izgalmas dramaturgiával vitte közelebb a költő életét a nagyobbrészt huszonéves közönség számára Adorjáni Bálint színész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimbalomművész közreműködésével.


65773655d0dcc2918e473883.jpg
Petőfi Advent – Poket Karácsony

A Nagyhallban Szakács Gergővel, a Follow the Flow együttes énekesével zajlott beszélgetés és akusztikus koncert, a Csoóri szalonban többek közt Henri Gonzo, Egyedi Péter, Jancsó Gábor, valamint Vecsei H. Miklós lépett pódiumra, aki a nap zárásaképp különös nevű QJÚB projektjével a színház, a zene és a performansz területeit egyesítette A kocka kibontásában.

Fotók: Hegyi Júlia Lili