fbpx

Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

Népművészeti vásárral, kézműves-foglalkozásokkal, sokszínű programokkal és adventi hangulattal várja a látogatókat november 26. és december 18. között minden hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeum.

close-up of hand of little child girl makes a handmade Christmas wreath at home.

A Magyar Nemzeti Múzeum idén döntött úgy, hogy a kiállítások mellett gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas és színes programokkal emeli az ünnepekre készülés heteinek hangulatát. A múzeum a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen tervezte meg a karácsonyi témakörre épülő kézműves-foglalkozásokat és az ajándékvásárt.

Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között a gyermekek neves népművészek vezetésével készíthetnek karácsonyi ajándékokat.

Advent első hétvégéjén egy Gránátalma-díjas játékkészítővel képeslapokat, díszeket, ajándékkísérőket, egy bútorfestő népművésszel pedig karácsonyfadíszeket festhetnek bútorfestési technikával. A második hétvégén gyékényfonó népi iparművész irányításával készülhetnek természetes anyagokból karácsonyfadíszek, a harmadik hétvégén pedig szaloncukrok és angyalkák készítésében segít majd egy kékfestő népi iparművész. Az utolsó hétvégén mézesbábos népművész vezetésével mézeskalácsokat díszíthetnek írókatechnikával a gyerekek.

A múzeumpedagógusok is kreatív foglalkozásokkal készülnek,

a négy hétvége alatt adventi kalendárium, karácsonyi üdvözlőlap, betlehem és karácsonyfadíszek készítésére lesz lehetősége az óránként induló kézműves-foglalkozáson az 5–12 éves gyermekeknek.
Különleges mesemondás és -olvasás is szórakoztatja majd nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is, a sorozatot Berecz András mesemondó nyitja majd november 26-án 15 órakor. Karácsonyi mesékkel minden délelőtt és délután találkozhatnak a látogatók az összes hétvégén.

Adventi cukiságok címmel jóízű, kreatív kaland is vár az 5–10 éves gyerekekre szombatonként 10 órától 12 óráig külön regisztrációval. A program kezdetén a gyerekek a múzeumkerti Geraldine cukrászdában elkészíthetik a saját csemegéjüket, majd – átsétálva a Magyar Nemzeti Múzeumba – játékos formában megismerkedhetnek az elkészített édesség múltjával és jelenével.

A múzeum belterében népművészeti vásár, míg a múzeumkertben adventi finomságok várják a látogatókat, valamint karácsonyi mesék és koncertek, amelyek látogatása ingyenes.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Shutterstock/Evgenyrychko

A rovat további cikkei